Иран е обмислял да създаде ядрено оръжие, когато е започвал своята ядрена програма през 80-те, по време на осемгодишната си война с Ирак. Това каза бившият ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани в интервю за иранско списание, цитиран от агенция Ройтерс.
В момента Иран прилага сделката, договорена през юли между Техеран и Световните сили, в рамките на която страната трябва да ограничи своята ядрена програма.
В интервюто си бившият държавен глава спомена, че държавни представители са обмисляли създаването на ядрен капацитет, когато ядрената програма е започнала за първи път, но според Рафсанджани това така и не се е осъществило.
“Когато за първи път започнахме, ние бяхме във война и искахме да имаме тази възможност за деня, когато врагът ни може да използва ядрено оръжие. Това беше начинът, по който мислехме. Но това така и не стана реалност“, каза Рафсанджани, който по време на конфликта с Ирак е председател на парламента и малко след това става президент.
Иран и Ирак участваха в осемгодишна война помежду си през 80-те години. Тогавашният иракски лидер Садам Хюсеин също е провеждал ядрена програма по време на конфликта, но така и не е достигнал до създаването на оръжие.