Впечатляващи малки пластики и арт изображения, съчетаващи материали и предмети, които на пръв поглед не биха могли не да се вплетат едно в друго, а дори да бъдат поставени редом. Това имат шанс да видят русенските ценители на изобразителното изкуство в малката зала до входа в Художествената галерия на Борисова 39. Там още няколко дни - до края на тази седмица - ще бъде достъпна изложбата с творби на един художник, който, за съжаление, твърде млад си отива от земния свят заради нелепа катастрофа. Става дума за един русенец със световно име, който обаче е малко познат у нас - причината е, че в последните над двадесет години живее във Франция и в Белгия. 
Иван Хубанов - това е името на скулптора, за когото става дума. Неговият брат Дилян Хубанов, също скулптор, неотдавна донесе една голяма част от работите, които се намират в ателието на Иван в белгийския град Робервил, недалече от Лиеж. През 1983 година Иван завърши Художествената гимназия в Казанлък, а след това през 1992-ра се дипломира в Художествената академия при проф.Оля Колчева в специалността „Силикатни форми“, разказва Дилян Хубанов. Година по-късно заминава на 4-месечен стаж в Брюксел във висшето училище за визуални изкуства La Chambre. Всъщност, още през 1991 г. той стажува във френския град Лил. Там рисува находките по време на археологическа експедиция на тамошния исторически музей. Оттам датира негово приятелство с французин, на чието гостоприемство разчита, когато решава да се установи във Франция след стажа в Белгия. 
И още през 1993-а Иван Хубанов прави изложба в Париж, при това заедно със своя брат. Беше в една малка галерия на Кристиян Саре, но в центъра на Париж, в Пале Роял, беше много посетена, разказва Дилян Хубанов. Следват покани за работа в Белгия, където прави интериори, а скоро името му става известно като на автора на първия скулптурен портрет на белгийския крал Алберт Втори. За това Иван Хубанов получава лична благодарност от краля. 
Неговото творчество - неподражаемите образи на неговите персонажи, които са не просто изразителни, но с онази категорична типологичност, която заедно с точния художествен изказ оставя място за собствената гледна точка и домисляне на героя от зрителя - е познато на ценителите в Белгия и Франция, но и в много други държави. Работите му са били показвани в самостоятелни и групови изложби в Канада /Монреал, Ванкувър и Торонто/, Испания, Германия, Италия и другаде. Много обичаше да пътува, не е ходил само в Южна Америка и в Австралия, разказва неговият брат и споделя: „Когато отиде за месец в Япония, се върна поразен от видяното там, зашеметен беше от Ню Йорк, от Шанхай, от Египет...“. 
Първата самостоятелна изложба на Иван Хубанов е била в Русе. През 1990 година. Последната също е в Русе. Дилян Хубанов ще прибере уникалните работи на своя брат в своето ателие. И таи бледа надежда, че в Русе все пак може наистина някога да добие живот галерийното дело и тогава невероятните творби на Иван Хубанов да намерят своите пространства, и - защо не? - своите купувачи и колекционери.