Шеметният успех, който донесе русенската постановка на операта на Шостакович „Катерина Измайлова“ в зала 1 на Националния дворец на културата, продължава да вълнува и столичната публика, и русенските артисти. Преживяването по време на показаната за първи път в София творба на гениалния руски композитор, очевидно е било впечатляващо, след като словесните овации и адмирации на софиянци не стихват. Дори един жълт столичен вестник, който най-малко би могъл да бъде подозиран в симпатии към оперното изкуство, не е останал равнодушен към русенската „Катерина Измайлова“, която очевидно се превръща в Събитие номер 1 за ценителите на операта у нас. Бляскавото превъплъщение в ролята на главната героиня на Мария Цветкова - и като музикален талант, и като актьорско изпълнение, мощното влизане в образа на Борис на Пламен Бейков и прекрасното справяне с ролята на Сергей на Петър Костов, както и на всички останали от артистичния екип, вълнуват и критици, и зрители, и колеги на русенските артисти.  
Затова не е изненадващо, че сопраното Мария Цветкова е номинирана за Кристална лира в тазгодишното състезание за най-престижната българска музикална награда. Предложението за солистката на Русенската опера идва точно за нейната роля на Катерина в творбата на Шостакович. Гласуването продължава до 12 часа на 29 октомври. Всеки, който иска да я подкрепи, трябва да изпрати писмо с текст „Гласувам за Мария Цветкова, категория „Оперно и оперетно изкуство“, за изпълнението на операта „Катерина Измайлова“ от Дмитрий Шостакович“ на адрес [email protected]
Мария Цветкова се състезава за приза Кристална лира с тенора Мартин Илиев от Софийската опера за ролите му на Зигмунд в операта „Валкюра“ и Зигфрид в „Залезът на боговете“ от Рихард Вагнер, поставени от Софийска опера, а също и със сопраното Ирина Жекова /Норина във варненска постановка на „Дон Паскуале“ на Доницети/. 
Кристална лира ще бъде присъдена за 19-и път тази година от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Classic FM радио. За това кой ще получи приза решаваща роля има гласуването по електронната поща. Ето защо русенци имат всички шансове да покажат, че наистина солистката на Русенска опера е по-добра от столичния оперен певец, независимо от това, че за столичната опера и нейните изяви се говори постоянно по националните медии, за разлика от скромното отразяване на също толкова /или повече!/ талантливи спектакли и концерти на оперния театър в Русе, да речем. 
Впрочем, тъкмо „Катерина Измайлова“ носи на този оперен театър още номинации за приза. За негов носител е предложен също Найден Тодоров в категория „Диригенти“ /освен за операта на Шостакович, номинацията е и за „Жар птица“ от Стравински на финала на „Мартенски музикални дни“/. В категория „Оркестрово изкуство“ номинация има оркестърът на Русенската опера - за „Катерина Измайлова“, за „Жар птица“, а също и за „Кармен“ и „Аида“ от Верди през март и май в НДК. За същите спектакли /без „Жар птица“, естествено/ номинация има и хорът на операта с хормайстор Стелияна Димитрова-Хернани. В категория „Постановъчен екип“ за наградата се бори екипът на „Катерина“ - режисьорката Вера Немирова, диригентът Найден Тодоров, Соня Немирова Ц драматург, Стилияна Димитрова-Хернани - диригент на хора, Димана Латева - сценография и костюми, Силвия Томова - консултант сценична пластика. 
Извън обсебващата магия на операта по повестта „Лейди Макбет от Мценска губерния“ Русе може да очаква още две Кристални лири. В категория „Балетно изкуство“ балетът на операта в Русе и спектакълът „Откровения“ се състезават с екип на балет „Арабеск“. А в раздел „Духови оркестри и формации“ Биг Бенд Русе е номиниран за домакинството на първия по рода си Международен Биг бенд парад през месец май в Русе. Русенци се състезават със Софийския духов оркестър за неговите коледен и великденски концерти в зала „България“. 
Гласуването за всички става по начин, аналогичен на посочения за Мария Цветкова - с изписване на номинирания участник и категорията.