Това, което се случва в момента и действията на МВР за борба с битовата престъпност, може да се нарече операция "Безпомощност". Тези опити на управляващите няма да променят нищо и няма да се справят с битовата престъпност. За решаването на този проблем трябва да има комплексен подход. Последните месеци имаме изключителна концентрация на полицейски сили в центъра на София и по границата с Турция, доведе до този бум на битовата престъпност. Това каза в сутрешния блок на bTV бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той не пропусна да похвали управлението на предишното правителство. При ГЕРБ имаше спад на кражбите, най-вече на автомобили. Достигна се най-ниското ниво на организирани убийства. Остана и много работа да свършим, но в момента виждаме едно отстъпление от политики, които бяха успешни. Трябват сериозни мерки, за да се гарантира сигурността на хората, разкри Цветанов. Последният доклад на ЕК е катастрофален за правителството. Те не се справят в нито един параметър. Опозицията атакува всеки един сектор в политиката на кабинета. Последният вот на недоверие не случайно е за темата "Сигурност". Там провалите са много. Ние в ГЕРБ ще бъдем много по-мобилизирани за предстоящите еврозибори и за предсрочните парламентарни избори, защото съм сигурен, че такива ще има. Не се притеснявам за позицията си в ГЕРБ. Каква позиция ще заемам ще се реши от нашия лидер и от конгреса на партията, категоричен беше Цветанов.
Той не пропусна да коментира и темата за делата срещу него. Аз не споря, че не мога да бъда подслушван. Питам само, кога трябва да бъде използван този способ? Същият ли е подхода към други личности в публичното пространство? Получава се странна ситуация. Обвиняват ме, че съм спазвал закона. Ние алармирахме, че от последните СРС-та срещу мен, могат да бъдат чути всякакви мои разговори с Бойко Борисов, европейски политици и лидери, каза Цветанов.

Той настоя да отговори на зам.-главния прокурор, когото неколкократно нарече „Боби Сарафов", заради твърдението му в предаването „120 минути", че Цветан Цветанов не е свещена крава за прокуратурата. В събота Сарафов обясни, че сред клиентите на държавното обвинение представителство има целият политически сектор, и даде пример с Цветанов и неговите три обвинения, свързани със специални разузнавателни средства. „Цветан Цветанов не е свещена крава за българското правосъдие. Цветанов за мен не е особено важен, той не е изключителен с нищо. Ако е подслушан и е в рамките на закона, не виждам нищо лошо", коментира Сарафов и сравни Цветан Цветанов с „всеки дилър от „Надежда" и „Обеля", който вижда политическа поръчка в обвиненията срещу себе си.
„Искам да отговоря на Боби Сарафов. Когато този способ бъде използван, той трябва да даде съответните резултати. Трябва да се види, че Цветанов никога по никакъв повод не е правил това, в което го обвиняват. Еднакъв ли е подходът към всички?" попита Цветанов и посочи като антиподен пример решението на кабинета „Станишев" да ползва услугите на лобиста Хохегер, въпреки несъгласието на членовете на Министерския съвет тогава.
„Боби Сарафов трябва да има предвид, че това което говори, разкрива, че е гузен. Ако говори за свещени крави, искам да попитам има ли свещени крави. В прокуратурата се говори, че Цацаров е прикрил сигнал срещу Сарафов за престъпление, в което може и самият той да е участвал, скрита е тази преписка, така говорят в прокуратурата, може би с това е свързан този растеж на Боби Сарафов в прокуратурата", предположи Цветан Цветанов, но отказа да посочи имена и подробности, като само уточни: „Така говорят в прокуратурата."

Социологическите агенции дават преднина от 5% на БСП. На мен ми е интересно, защо тогава не отидем на предсрочни избори? Не се притеснявам за моя рейтинг. Всичките медийни спекулации по мой адрес влияят негативно. В момента атакуват и президента, заяви още Цветанов. Не бях единственият български политик на закуската с Барак Обама. С мен беше и депутатът Пламен Нунев от ГЕРБ. На тази закуска не се говори за политика. Там се говори за семейни ценности и за бъдещето на страната. Хора с противоположни политически виждания седят на една маса и разговарят. Тази идея може да се внедри и в нашата политическа система, завърши той.