В рамките на 81-та Генерална асамблея на Интерпол и провеждащата се в Рим министерска среща, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с испанския си колега Хорхе Фернандес Диас, съобщиха от МВР.

"Сътрудничеството ни с България е изключително. То бе разширено по желание на моя български колега. Във връзка със заловения в испански териториални води кораб с кокаин изпратихме полицейски екип в София", посочи министър Диас. Цветан Цветанов благодари за съдействието и заяви, че разследването продължава, ще има и нови задържани. "Целта е да достигнем до по-високите нива на престъпната организация. За мен е важно, че испанският министър се ангажира лично. Ние също изпратихме екип на ГДБОП в Мадрид. България вече е давана за пример в обмена на информация и реализирането на съвместни операции. С общи усилия ще отговорим на изискванията на ЕС", допълни министър Цветанов

По-късно той разговаря и с министъра на вътрешните работи на Италия Ана-Мария Канчелиери. "Използвах срещата, за да благодаря за неизменната подкрепа на Италия за присъединяването на България към Шенген. С г-жа Канчелиери обсъдихме съвместните операции "Кокаинови крале" и "Шок", а също и взаимодействието в рамките на Европол и Интерпол. Акцент в разговора бе съвместният проект България-Италия-Франция за борба с организираната престъпност в целия Европейски съюз, съобщи българският вътрешен министър. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна и с Роналд Ноубъл, генерален секретар на Интерпол.

Централната тема на разговора бе атентатът в Сарафово.

Моето посещение в България не цели да засили разследването. Моят стремеж е по-скоро да помогна тази тема активно да присъства на международно ниво. Работим всички заедно на най-високо равнище за разследването на този атентат, заяви генералният секретар на Интерпол.

Ние се готвим да обсъдим съвместни действия с Интерпол. Терористичният акт в България е организиран отвън и осъществен от чужденци. Не бихме могли сами да се справим без помощта на нашите съюзници и партньори - уточни министър Цветанов.