Пет пробива, един провал и три пъти сон шонжмон /без изменение/. Така би могло да се обобщи представянето на партиите на вота в неделя. Пробивите са на ВМРО и Реформаторите, които увеличиха двойно представителството си в Общинския съвет в Русе, както и на БДЦ, АБВ, Българска социалдемокрация и Глас народен, които за пръв път ще имат общински съветници.  
Провалът е на БСП, която продължава да се свива и губи три от досегашните си девет места, а без изменение продължават ГЕРБ, Атака и ДПС. Тук нюансът е представянето на ГЕРБ. В Русе партията затвърди солидните си позиции, но в другите общини е сред успелите да скочат нагоре.
Разбира се, освен провала на БСП имаше и други. Някои кресливи партии и футуристични коалиции, които поне от две години сънуват, че са изразители на общественото мнение, народните надежди за справедливост и борци с всичко негативно, катастрофираха челно в действителността с подкрепа под 1%, но маргинали винаги е имало и ще има.
Високите изборни резултати на ГЕРБ в областта вероятно не са изненада за никого. Докато преди четири години партията говореше в бъдещето време на намеренията и обещанията, сега всичко беше много по-лесно, защото направеното е факт и се вижда с просто око. Видяха го и избирателите в Русе, които още на първи тур дадоха безапелационната си подкрепа на кмета Пламен Стоилов. Той получи 52.94% или 28 932 гласа за разлика от 2011 г., когато имаше 47.3%, и се изправи на балотаж срещу Искрен Веселинов. За сравнение резултати на Веселинов през 2011 и сега са доста близки, като на тези избори той събра 16.88% или 9166 гласа, а на предходните 17.9%.
Въпреки че по общините в областта през 2011 година ГЕРБ успя да спечели само в Иваново с кмета Георги Миланов, сега от раз завладя още две общини. В Борово победата е за досегашния председател на общинския съвет Валентин Панайотов, а в Ценово спечели новият стар кмет Петър Петров. А идната неделя ГЕРБ има сериозни шансове да вземе най-важните постове в Сливо поле и Бяла, където ще се изправи съответно срещу кандидатите на ДПС и БСП. Всъщност партията не успя да пробие единствено в Две могили и Ветово. Там на балотаж отиват съответно Байчо Георгиев от местната коалиция „Единни за община Две могили“ срещу Божидар Борисов от Нова алтернатива и Георги Георгиев от местна коалиция „Бъдеще за всички“ срещу д-р Мехмед Мехмед от ДПС.
И докато едни имат много поводи за радост и гордост, други залязват и губят позиции. Такъв е случаят с БСП, която вече е с доста по-отслабени сили. През 2011 социалистите имаха кметове в четири общини, макар и избрани на балотаж, а сега имат малък шанс единствено за Бяла, където в неделя досегашният кмет Кольо Келерджиев ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ Димитър Славов. Разликата между двамата на първия тур е 40.01%:18.97% в полза на Славов.
Интересна и може би донякъде изненадваща е твърде шарената картинка в Общинския съвет в Русе, както и липсата на мнозинство на ГЕРБ в местния парламент. Това вероятно се дължи на ниската избирателна активност, каквото е обяснението на партията, но все пак остава въпросителна какво не им достигна на тези избори, след като през 2011 бяха на косъм от мнозинство. Тогава партията получи 25 места при необходимите за мнозинство 26, а сега само 21, като преди 4 години разликата между резултата на Стоилов и на листата за съветници не е толкова голяма, колкото сега - 52.94%:37.01%. 
БСП очаквано губи част от банките в залата за общински сесии „Свети Георги“. Тя вкарва само шестима съветници за разлика от 2011, когато влязоха девет. 
Значителна преднина и скорост обаче набират Реформаторският блок и Патриотичният фронт, които ще имат по шестима съветници. За сравнение през изминалия мандат на местния парламент те заедно като „Синята коалиция+ВМРО“ имаха само 7 съветници. 
„Атака“ и ДПС запазват позициите си, както и досега са с по двама съветници. 
РЗС, ОДС и ЗС „Ал. Стамболийски“ остават в историята на Общинския съвет. На тяхно място идват новите формации АБВ, БДЦ, Българска социалдемокрация и Глас народен, които вкарват по няколко дебютанти.
Подобна пъстра е картинката и по общинските съвети в областта, като ГЕРБ има мнозинство в Борово, Иваново и Ценово. В Две могили, Сливо поле и Ветово партията също се е представила много добре, но там съветите са още по-шарени и малко не й достига да доминира.