Използването на десктоп компютрите като основно средство за работа ще намалее от 41% сега до 6% след 5 години, заявиха от българската компания ScaleFocus, цитирани от technews.bg.
PC-тата ще бъдат изместени от смартфони и лаптопи.

През следващите 10 години използването на мобилни устройства ще има такова влияние върху хората и организациите, каквото е влиянието на интернет през последните 20 години, твърдят още ScaleFocus, която представи България на едно от трите най-големи ИТ изложения в света - Gitex, Дубай.

„Мобилност означава да се работи отвсякъде, по всяко време и от всякакво устройство. Хората и организациите все повече ще работят „в движение". Дните, в които вършим работа зад бюрото, са минало: мобилните технологии се прилагат вече в почти всяка важна сфера", смятат от ScaleFocus.

Според проучването, цитирано от ScaleFocus, за всеки трети от бизнес лидерите (33%) мобилността увеличава производителността на служителите. 31% отчитат подобрения върху работните процеси в огранизацията, а 30% - в удовлетвореността на клиентите.

Освен мобилността Gitex очерта и Големия набор от данни (Big Data), облачните технологии и сигурността като другите три най-важни тенденции в ИТ в света. Тази година изложението привлече над 142 хиляди ИТ експерти от 150 държави и над 80% от най-известните ИКТ марки в света.