Баскетболистките на „Дунав 8806“ претърпяха първата си загуба в третия си мач от новото държавно първенство срещу „Хасково“ в Русе - 75:79 /19:21, 18:17, 20:18, 18:23/! Хасковлийки спечелиха пак през миналата година ранния си двубой като гостенки, но финалът на шампионата бе титла за „сините феи“. Дано сценарият се повтори и сега!
Южнячките започнаха вихрено, нахакано и бързо стигнаха до шокираща преднина от 18:5! После дунавки се посъвзеха, намалиха пасива, приключиха първата част при 19:21, заиграха по-добре във втората и въпреки че мъчително бележеха точки, се откъснаха в третата четвъртина със 7 точки разлика. Тогава по всичко изглеждаше, че отборът на „Хасково“ ще свали гарда, тъй като на мястото на седналата на пейката за 5 фаула в края на полувремето Нели Пашева влезе Жени Димитрова. Освен това се създаде впечатление, че гостенките поотпаднаха физически и че няма да имат вече сили за сериозно противодействие.
Дунавки опровергаха тези очаквания. Лекомислено пропиляха аванса си и отново изостанаха в резултата с наивни действия в защита. Мачът продължи инфарктно с точка за точка. 
Секунди преди края при 75:77 капитанката Зорница Костова тръгна за рейд вдясно и се прокрадна с финт между две състезателки на съперника, които най-безцеремонно я спряха, но вместо да дадат фаул в полза на „Дунав 8806“, съдиите свириха двоен дрибъл на Костова. Всичко свърши в ответната атака, когато Джазмин Пъркинс бе фаулирана и вкара двата си наказателни удара. 
Победата за „Хасково“ бе изкована на практика само от четири състезателки - Мея Тирера, Лия Галдейра, Джазмин Пъркинс, Ралица Нанева. Петата - резервата Жени Димитрова, бе фигурантка като „конус“ за тренировка и с изстрелите си, след които топката въобще не уцели ринга на два пъти. На този фон „Дунав 8806“ би трябвало да бъде по-силен и да компенсира с по-широката си резервна скамейка, но не се получи. Човекът от пейката, на когото се разчиташе най-много - Биляна Степанович, се включи апатично и мудно. 
Бързината, особено в началото на мача, бе другата отлика между двата отбора. Малийката Тирера, Пъркинс и Галдейра комбинираха на скорост, опростено, с лекота стреляха отвън и от почти всяка позиция. Тогава „Дунав 8806“ търсеше точките главно с атаки под коша и с пасове към Дженифър Брандън. Брандън, ако изключим 10-те й борби, направи изключително фрапиращи пропуски под ринга. Тя получи топката на няколко пъти току по самия кош, но стрелбата й от никакво разстояние отиде нахалос. Атлетизмът й е факт, както са налице и грапавините в техниката й.
Да го кажем така - поредната нова „партида“ от чужденки през този сезон показа, поне на първо четене, повече качества в отбора на „Хасково“. Тирера, Галдейра и Пъркинс блеснаха не само със солидни индивидуални умения, но и със способност да подчиняват безспорните си универсални възможности на отборната игра. 
Американката в „Дунав 8806“ Юрика Ша Брукс се стара, през второто полувреме даде надежди, че ще се разгърне след две реализирани тройки, но като цяло не показа желаната игра на конструктор и стрелец. Казахме вече за Степанович - тя сякаш излезе на паркета без особено настроение. „Нашите“ момичета - българките, също се представиха на приливи и отливи. 
Браво на Виолина Кочева, която напусна в края на първото полувреме с травма в глезена, но намери сили да се върне на терена! 
Следващият мач на „Дунав 8806“ от вътрешното първенство ще е на 31 октомври като гост на „Левски 2014“. Преди това обаче - на 29 октомври, „сините феи“ ще играят в Турция, където ги чака двубой от евротурнирите срещу отбора на Истанбулски университет.  
„Дунав 8806“: Костова 12, Димитрова 16, Брандън 13, Брукс 10, Шаренкапова 10 /Кочева 6, Степанович 8, Илиева, Крачолова, Тодорова/.
„Хасково“: Нанева 14, Пъркинс 24, Тирера 26, Пашева, Галдейра 13 /Димитрова, Рудева/.