Басарбово бе едно от селата в община Русе с ясен кмет още преди изборната надпревара. Досегашният управник Николай Колев бе единственият кандидат за местната власт в своето населено място. Той всъщност е и единственият кмет в общината от миналия век, избран за пръв път през 1999 година, а сега без конкуренция печели доверието на своите съграждани за четвърти път. 
Вчерашният ден, в който жителите на селото заявиха за пореден път подкрепата си към Колев, съвпадна и с традиционния селски събор по Димитровден и той като че ли беше по-важна тема в разговорите заради липса на интрига във вота.
Кандидатът в Басарбово е един, защото си върши работата, обобщи мнението на съселяните си Ивайло Божанев.
Жителите в Басарбово гласуваха в две секции в училището, като по обед в едната секция от 440 избиратели бюлетини бяха пуснали 125, а в другата от 576 правото си на глас бяха упражнили 150. Всички те са гласували и за кмет, и за общински съветници, като активността за референдума обаче е била по-слаба. 
Съборът по никакъв начин не попречи на изборния ден, категорични бяха жителите на Басарбово. Оказа се, че и изборите не пречат на продажбите по сергиите, а доволните търговци отбелязаха, че по нищо не личи, че се провеждат избори.