Пламен Стоилов печели втори кметски мандат на първия изборен тур с 51% от гласовете, сочат данните на три от големите социологически агенции към 21 часа снощи. На второ място е кандидатът на „Патриотите-ВМРО“ Искрен Веселинов с 18%.
Подобни цифри след края на изборния ден неофициално съобщиха и от щаба на ГЕРБ, позовавайки се на собствено проучване на базата на протоколи от секционни комисии.
Коректността на резултатите не е гарантирана, тъй като в Русе за пръв път никой не направи проучване по метода екзитпол, макар че цели три социологически агенции се регистрираха в ОИК за работа в общината МБМД, Афис и Алфа рисърч.
Данни за подкрепилите и отхвърлилите референдума няма, но националната тенденция е масова подкрепа на електронното гласуване и темата ще бъде обсъждана в Народното събрание.
Активността на тези избори ще надхвърли вота преди четири години. Тогава до урните отидоха едва 36.90% от хората с право на глас, вчера при извадка 90% от секциите тя бе 37.5%. По-слаб бе вотът за референдума - 34.3%.