Кредиторите на холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) по втория облигационен заем са предупредили в писмо премиера Бойко Борисов, че ще започнат процедура срещу България заради просрочени 145 млн. лв. Това съобщи "Капитал Daily" в днешния си брой като се позовава на свои източници.
Облигационерите търсят личната намеса на премиера за намиране на бързо решение.
Поводът за писмото е заявеното пред медиите нежелание от финансовия министър Владислав Горанов да дискутира проблемите на железниците.
На 2 октомври Горанов отказа да участва в обсъждането на стратегията за оздравяване и развитие на БДЖ в парламентарната комисия по транспорт. Документът разглежда различни сценарии за осигуряването на пари за инвестиции и за разплащане с кредиторите.
Разговорите с Министерството на финансите продължават, като стратегията за оздравяването на БДЖ все още не е получила подкрепа от там.
Облигационният заем за общо 120 млн. евро беше отпуснат на железниците през 2007 г. за покриване на стари задължения.
От няколко години обаче БДЖ изпитва трудности с плащането на задълженията. Още по времето на първия мандат на ГЕРБ се водеха преговори за преструктуриране на дълга, които продължиха и по времето на управлението на Пламен Орешарски. До конкретни резултати обаче не се стигна.
През миналата година кредиторите дори се заканиха да продадат 25-те дизелови мотриси "Дезиро" и над 3500 товарни вагони, с които е гарантиран заема, но към момента няма информация това да се е случило.