Един от най-ярките фотографи на дивата природа не само в Русе, а и в България. Това е Илиян Вълчанов, а признанието е от гилдията с фотоапарати. Не са рядкост уловените от него кадри, които показват животните в пози и състояния, незаснети от никого до момента.
Днешното предложение за популярната рубрика на „Утро“ за представяне на живото, волно и много красиво богатство на Поломието също носи клеймото „За първи път“, но става дума за регионална находка. По време на поредния фотолов по Русенски Лом в обектива на Вълчанов попада ондрата. Това е мускусен плъх, чието присъствие досега не е било документирано в нашия регион. Иначе е пришълец, родината му е Северна Америка. В Централна Европа е пренесен през 1905 година, но не случайно в трюмовете на кръстосващите океаните кораби, както много инвазивни видове пътуват между континентите, а съвсем целенасочено - за да се отглежда в специални ферми заради ценната си кожа. Разбира се, скоро след завъждането му на Стария континент, първите двойки намират пътя към свободата и поставят началото на нова европейска популация.
Половин век по-късно, през 1956 година, американският пришълец е разселен в езерото Сребърна с идеята и у нас да се организира отглеждането му за добив на кожи. Идеята пропада, но духът от бутилката е пуснат и ондрата започва да се размножава. Но популацията му не придобива епидемични размери /като рапаните в Черно море например/ и е съсредоточена главно във влажните зони около Сребърна. Причината - ондрата се храни с различни видове блатна растителност, понякога с водни охлюви и макар и много рядко с жаби или риби, но и самият той е храна за лисици, чакали, видри, белки, бухали и морски орли, все добре представени у нас видове.
Плъхът пришълец не е защитен вид и е ловен обект, но много рядко се случва да бъде отстрелян, макар че има една категория хора, които с удоволствие биха се разправили с него. Това са собствениците на рибарници, чиито стени ондрата дълбае с удоволствие и ако не бъде усетен, може да ги надупчи като швейцарско сирене.
Пресилено ще бъде да се каже, че рибарниците в Русенско са застрашени от тази нова заплаха, но е факт, че освен попадналия в обектива на Вълчанов гризач е наблюдавана възрастна двойка с малки, което показва, че може би и в Русенски Лом се заражда нова колония.