77-годишният Гецо Василев загина на място, а 55-годишната му дъщеря Румяна бе ранена в катастрофа след предизборна среща в понеделник вечерта. 
Бащата и дъщерята, която е председател на организацията на БСП в Сваленик, участвали в предизборно събрание с кандидата за кмет на коалицията БСП-АБВ и бивш управник на селото Йордан Томов, което приключило около 20 часа. Десетина минути по-късно Гецо, Румяна и Йордан били застигнати на улицата на път за дома от летящ с висока скорост мерцедес, който блъснал бащата и дъщерята и ги преметнал през покрива на автомобила. От удара възрастният мъж паднал мъртъв на земята, а жената останала да лежи с дълбок шок и леки наранявания. Без драскотина се разминал само кандидатът за кмет.
Вместо да спре и да опита да помогне, шофьорът на мерцедеса дал газ и избягал, но по-късно бил заловен в дома си в селото от двемогилски полицаи и дал отрицателна проба за алкохол след направения му на място тест.
Това е 62-годишният англичанин Е.Д., който от години живее в Сваленик. В полицията беглецът обяснил, че се връщал от дълъг път, бил уморен, времето било мрачно и облачно, а пътят бил мокър и затова видял в последния миг пешеходците и не успял да ги предпази. Опитал се дори да прокара абсурдната версията, че не е разбрал за инцидента, затова се прибрал вкъщи.