14 кандидати за общински съветници може да влязат в общинския съвет след вота в неделя благодарение на номера си в листата. Това са хората със същия номер като на партията или коалицията, която ги е издигнала. Те имат шанса да оберат голям брой преференции от хора, които искат да потвърдят партийния си избор, като задраскат същия номер и в малките кръгчета на бюлетината.
Този тип гласуване доби известност като феномена 15/15 на миналогодишните европейски избори.
Тогава 15-ият в листата на БСП Момчил Неков неочаквано дори за самия себе си измести Сергей Станишев от първото място и стана един от четиримата евродепутати на БСП, която участва във вота с бюлетина номер 15. Фурорът на Неков показа какви партийни бомби цъкат в Избирателния кодекс на новия омбудсман Мая Манолова и как активирането им взривява тънките сметки на лидерите при разпределянето на тъй наречените избираеми места в листите.
Кандидатите в Русе с възможност да повторят късмета на Неков заради заблудени избиратели са Деян Недков от Народен съюз, Антоанета Антонова от Движение 21, Илко Маринов от Глас народен, Йовчо Смилов от АБВ, Свилен Симеонов от Българска социалдемокрация, Петя Петкова от Бъдеще за Русе, Димитър Димитров от Български социалдемократи, Росен Дунов от БДЦ, Иван Станев от Реформаторския блок, Владо Владов от Патриотите-ВМРО, Гинка Обрешкова от НФСБ и Кристиян Галев от БСП.
Вероятност да се сдобият с власт заради преференции имат и кандидатите от още две партии, при които случайно или не броят кандидати за общински съветници съответства с номера на партията. Това са Обединение на българските националисти „Целокупна България“, при което последният кандидат е Павлин Йорданов, и партия на зелените, където последният кандидат е Сибел Таракчиева. 
За да получат преференция, те трябва да съберат подкрепата на поне 7% от хората, които са гласували за съответната партия.
С по-малко кандидати от номера на партията са 10 формации. Това са Българска социалдемократическа партия, Движение за радикална промяна, Българската пролет, Комунистическа партия на България и Зелените. На Атака пък не й е достигнал един кандидат, за да разчита на шанс с преференцията. На преференция няма да разчитат също Нова алтернатива за Русе, ДПС, Национална републиканска партия и Движение за социален хуманизъм.
За да няма други случаи като 15/15 в бюлетините над кръгчетата с преференции бе добавено уточнението „Преференция/предпочитане за кандидат от избраната листа на партия, коалиция или местна коалиция“, а дали хората са се поучили от предходните грешки с преференциите, ще стане ясно съвсем скоро.