Независимо дали става въпрос за създаването на нов продукт, за посланието на новата ви рекламна кампания, или за посоката, в която да поеме компанията, споровете са неизбежни. Но как да убедим околните да последват именно нас?
Често в такива ситуации можете да срещнете опонент. Когато играете, за да спечелите, въоръжете се с тези 16 съвета, чрез които ще подобрите шансовете си да разбиете всеки противник и да получите онова, което искате.
1. Не се опитвайте да привлечете опонента си на своя страна. Шансовете да го накарате да ви падне на колене и да ви се извинява са нищожни. Целта ви е да накарате останалите да се съмняват в неговата правота.
2. Бъдете добър слушател. Уверете се, че изслушвате и разбирате аргументите на своя противник. Научете се да балансирате между това, да ги слушате внимателно, и това, да обмисляте контрааргумента си.
3. Ако не сте сигурни какво иска да каже опонентът ви, помолете го за разяснение. Когато спорът се нажежи, често реагираме прибързано, без да сме се уверили, че разбираме аргумента на събеседника си. Това губи време и ви разкрива в лоша светлина.
4. Бъдете хладнокръвни и следете емоциите си. Когато страхът и гневът надделеят, позицията ви ще изглежда слаба. Покажете страст и бъдете изразителни, но запазете спокойствие. Гневът ви прави непривлекателни.
5. Поемете контрол. Следете посоката на дебата и въпроса, по който спорите. Онзи, който определя този въпрос и установява приоритетите, е до голяма степен победител.
6. Вкарайте поддръжниците си в играта. Това е много важно! Опитайте се да спечелите тяхната вярност, да подсилите увереността и духа им. Така те по-умело ще защитават идеята ви.
7. Опитайте да спечелите неутрално настроените присъстващи. Те неизбежно са мнозинство. Целта ви е да ги накарате да приемат вашата позиция за правилна, а тази на опонента ви – за грешна. Освен това, можете да спечелите доверието им, ако признаете, че вашият план не е перфектен, но все пак е по-добрият.
8. Бъдете скромни. Ако искате да се харесате на мнозинството, изразете готовност да направите компромис и бъдете скромни и сдържани в представянето си. Можете също така да подготвите кратка, фокусирана презентация пред подходяща публика, дори това да значи, че можете да загубите други поддръжници. Изборът е ваш.
9. Когато имате добър аргумент, не пропускайте да го изкажете.
10. Отстъпвайте. Знанието, че можете да отстъпите, без това да се отрази негативно върху позицията ви, е много важно за постигането на победа в изкуството на спора. Като дебатьор, Ейбрахам Линкълн приел, че всеки щат си има своите права, но не и правото да поробва и да търгува с роби.
11. Нарисувайте картина. Аналогията е мощно и убедително оръжие да докажете правотата на позицията си, особено когато наблюдателите на дебата могат да свържат тази аналогия със свои лични преживявания. Но се уверете, че боравите внимателно с този инструмент, и не прекалявайте с употребата му. Бъдете готови да развиете и защитите валидността на аналогията си.
12. Мислете нестандартно и предлагайте необичайни гледни точки. Например, консерваторът от Аризона, Сенатор Бари Голдуотър, който имал по-либерално виждане за участието на хомосексуални мъже в армията, казал: „Не е нужно да сте хетеросексуални, за да сте точни стрелци“.
13. Не съдете опонента си за мотивите му да защитава тази позиция. Просто посочвайте пробойните в аргумента му.
14. Бъдете айсберг. Научете повече за темата, на която се води дебатът, но не разкривайте всичко, което знаете. И все пак, демонстрирайте майсторство в боравенето с фактите. Така ще увеличите авторитета си и ще сплашите опонента си.
15. Опознайте противника си. Изучете в детайли позицията, която той защитава. Познаването на вашата лична позиция е само половината от битката.
16. Говорете ясно и простичко. Не се старайте да впечатлявате никого. Оставете пристрастията на входната врата. Опитайте се да убедите публиката със задълбочен, основателен и премерен подход.