Всеки има нужда от джобно фенерче. Дали при спиране на тока, в автомобила си, или ако иска да почете книга без да безпокои съседа по легло. Едва ли има някой обаче, който да не се е сблъсквал с един досаден проблем - изтощаването на батерията. За щастие, група американски инженери намериха пратиха батериите в историята. Те заложиха на термоелектрическия генератор (ТЕГ). Разбира се, тази технология няма да свърши работа за мощни фенери, но е повече от идеална за джобните.
Принципът на работа на фенерчето Lumen, както и самото устройство, е невероятно прост. В основата на идеята е именно ТЕГ. Фенерчето използва няколко светодиода, а светлината е напълно достатъчна, за да четете любимата си книга, например. Размерите му пък са миниатюрни. Корпусът на устройството е от алуминий, а самото фенерче тежи само 42 грама. Пуска се, ако има източник на топлинна енергия от 28 градуса по Целзий. Идеален вариант в този случай е човешкото тяло. На корпуса има специално място за палеца и като се натисне, фенерчето светва. Устройството може да работи почти без прекъсване. В него има вградени също така миниатюрен акумулатор и кондензатор.

Създателите на фенерчето събраха само за 2 дни 328% повече пари от необходимите им 5000 долара за стартирането на проекта в сайта за потребителско инвестиране Kickstarter. Очаква се Lumen да се появи на пазара в първата половина на 2016 г. на цена от 15 долара.