Втори за тази година опит за разпродажба на бившия консервен комбинат „Дунавия“ ще бъде направен на 12 ноември, научи „Утро“. За новия търг синдикът на дружеството Димитър Богданов е обявил наддаване по 7 позиции. 
След дълги години безуспешни опити активите на фалиралата фабрика да бъдат продадени нацяло, моделът на ликвидация най-после бе променен миналата пролет. От обявените на 8 позиции бе продаден трафопост „Дунавия“. За другите седем цените бяха намалени в рамките на 8-11%. Въпреки че през юни за тях не се явиха кандидати, началните цени за тях на новия търг остават същите.
Най-висока е стартовата цена за бившето хладилно стопанство, за което наддаването ще започне от 2 984 976 лева. В списъка за продажба са няколко цеха, складове, празен терен и пароцентрала. 
Бившият консервен комбинат, който захранваше целия Източен блок, нормално закъса след промените и бе обявен в несъстоятелност в далечната 1996 г. Оттогава вече деветнадесета година активите му се продават, но уви - неуспешно. Столичният юрист Димитър Богданов е назначен за синдик от съда през 2008 г. Преди това с тази дейност са се занимавали други негови колеги. Със същия успех. В момента в сградите на бившия консервен комбинат има настанени под наем няколко фирми. Най-големите помещения обаче стоят неизползвани. 
Задълженията на „Дунавия“ са към държавата и вероятно по тази причина разпродажбата на фалиралата фирма се проточва вече толкова години. Частните кредитори обикновено бързат да си върнат парите и имотите на длъжниците се разпродават много скоро. При държавата процедурата е далеч по-тромава и поради тежките регламенти производствени мощности, сгради и терени стоят дълги години неизползвани и се рушат, вместо да бъдат придобити от нови собственици, които да ги впрегнат в работа. Същата картина наблюдаваме и при други фалирали русенски предприятия, които се разпродават безуспешно с години. Разбира се, всички те са далеч от 19-годишния рекорд на „Дунавия“.