Скандална сделка на бившата областна управителка Мария Димова от 2009 година за терен до телевизионната кула вкара държавата в дълг. За това, че тогава тя продава на пловдивската фирма „Реал 24“ ЕООД чужд имот, собственост на БТК, сега бюджетът трябва да брои на ощетения бизнесмен Явор Кидиков стойността на платения от него терен, претърпените загуби, режийни, тръжна документация и адвокатски хонорари.
В областна администрация вече е получен изпълнителен лист за 141 121 лева, срещу колкото имотът беше закупен от пловдивския брокер. Това обаче е само част от дължимата сума, която безспорно е призната и от двете страни по делото, и за която съдебният спор окончателно е приключил. Общата сума, която според Апелативния съд във Велико Търново трябва да се брои на ощетения купувач, е 189 207 лева.    
Областният управител Венцислав Калчев обаче обжалва решението на магистратите, тъй като иска признатите пропуснати ползи да се намалят още. Впрочем Явор Кидиков също е пуснал жалба. Той пък оспорва решението в частта му, с която една сума от 50 000 лева не му е призната.
Каквато и да е крайната сума, обаче едно е сигурно - сделката отпреди 5 години, с която бившата областна управителка продаде неправомерно фирмен имот като държавен, ощетява държавата. Затова резонният въпрос, който следва, е: ще има ли справедливост и дали срещу виновната за щетата Мария Димова ще има дело.
Най-вероятно и този път нищо няма да последва, а причините за това са няколко. На първо място, трябва да се види дали сроковете, в които към нея биха могли да се предявят претенции, не са изтекли. Но дори да не са, тя пак има шанс да се измъкне с мотива, че не е знаела, че продава чужд имот, че е подведена от служители, че комисия е преценявала кои имоти да бъдат продадени и т.н., коментират юристи. Затова почти е сигурно, че забърканата от нея каша ще сърбат отново невинните данъкоплатци, от чийто джоб всъщност се вземат средствата.