От днес избирателите с невалидни лични документи - открадната или загубена лична карта, с изтекъл срок на валидност, повредена или унищожена, ще могат да подават искане за издаване на удостоверение за гласуване пред звената на МВР за български документи за самоличност. Това съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

От 20 до 24 октомври отделите за документите за самоличност на областните дирекции на МВР ще приемат молбите от 8.30ч. до 17.30ч., а в изборния ден - 25 октомври, ще работят от 8 до 18 часа. Удостоверението се издава след подаване на заявление за нова лична карта и цифрово заснемане на заявителя. Ако заявлението за нова лична карта е подадено и регистрирано по постоянен адрес, то заявление за документа за гласуване може да се подаде във всяко районно управление, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен  и настоящ адрес.

Удостоверението за гласуване се издават само, за да послужат пред съответната избирателна комисия и се взимат от гражданите, за да се приложат към избирателния списък. В случай на балотаж следващата седмица по същата процедура след 27 октомври се издават нови удостоверения.