Русенските хирурзи д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев ще бъдат наградени за бързата си и адекватна реакция, спасила човешки живот, съобщи вчера здравният министър д-р Петър Москов. Изявлението дойде след вкарването на медиците във фалшив абсурд след изявление на д-р Георги Тодоров от русенската колегия на БЛС, че двамата лекари може да бъдат наказани от здравната каса за превишаване на компетентността си.
Визира се операцията на 6 октомври, с която коремният хирург д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев се съобразиха не с бюрократичните, а с човешките и професионалните правила и без да губят време, спасиха със спешна оперативна намеса прободен в сърцето 45-годишен мъж. 
По закон такава операция може да се извърши само в отделение по кардиохирургия с III-то ниво на компетентност, каквото в русенската болница няма и формално те са превишили правата си.
Веднага след спекулацията на д-р Тодоров реагира директорът на многопрофилната болница Иван Стоянов, който заяви, че колегите му са действали бързо и адекватно и спасяването на човешки живот и занапред ще бъде главен приоритет на русенските лекари.
Вчера думите му бяха потвърдени не само от министър Москов, а и от Националната здравноосигурителна каса, която разпространи писмо до медиите, че няма да наказва д-р Михайлов и д-р Йовчев.