Българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, ще имат възможност да упражнят правото си на глас. За да могат да сторят това от Дирекция „Български документи за самоличност“ са създали необходимата организация в седмицата преди изборите, съобщават от пресцентъра на МВР.
Издаването на личните карти на гражданите, които вече са подали заявление, ще бъде ускорено или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.
Лично подаване
Ако няма възможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 октомври, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват, поясняват служителите на реда.
Те разясняват и какво е необходимо, за да бъде издадено подобно удостоверение.
Гражданите трябва лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 20 до 24 октомври, от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 25 октомври от 08.00 ч. до 18.00 ч.
От полицията поясняват, че удостоверенията се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя.
В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
От дирекцията уточняват, че документи за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.
Удостоверението се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 25 октомври.
При провеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове ще се издават нови удостоверения от 27 октомври по аналогичния по-горе начин и време, става ясно още от съобщението на МВР. Те ще са валидни само за изборния ден – 1 ноември.
Удостоверението се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове.