В Министерството на образованието и науката (МОН) обсъждат стар проект за промяна на учебните планове, който предвижда да се изучават по-малко произведения от Христо Ботев и Иван Вазов, пише в. „Труд“, позовавайки се на свой източник.
До момента е дискутирано, че от Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет“ на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета“, от „Под игото“ на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи“. „Илиада“ изчезва, а вместо нея е включена „Антигона“, пише вестникът.
Според изданието в четвъртък експерти от министерството ще решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на МОН.
Официална информация от министерството кои точно са дискутираните промени няма, но по информация на „Труд“ фокусът е върху стари проекти, които предизвикаха скандал през 2013 г. Не е ясно дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците.