На повърхността може да изглежда като просто още един терористичен атентат в Близкия изток. Но ако погледнете малко по-близо, ще видите „Ислямска държава” на още една стъпка по-близо до плашещо пророчество на 1400 години.
Двойният атентат в турската столица през уикенда, при който загинаха 97 души в мирно шествие, потопи една умерена страна в кървава баня и най-големият победител от хаоса ще бъде терористичната организация.
Докато турското правителство обвинява ислямските екстремисти, разгневени граждани се обърнаха срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, обвинявайки го, че не ги защитава и насърчава насилието, за да спечели гласове.
Д-р Денис Драгович, почетен член на Университета в Мелбърн, заяви, че "Ислямската държава” има амбициозни планове за разширяване в цяла Африка и до Бангладеш през следващите пет години, а начинът им на действие е създаване на вътрешен хаос.
"Те не търсят непременно дългогодишно управление, те търсят бързо разрастване и всяването на смут и нестабилност са от ключово значение за това”, обясни ученият. Според него терористите ще спечелят най-много от нестабилността в Турция.
Сирия и Ирак са перфектни примери. Осакатени от вътрешно разделение и насилие, "Ислямската държава” беше в състояние да се движи и да установи своя самопровъзгласил се халифат.
Дали Турция не е следващата в полезрението им?
„Ислямска държава” вижда в Турция легитимна мишена, след като тя започна въздушни удари срещу нея . Но насилието може също да помогне на терористичната група да стъпи в Турция, като се доближи до сбъдването на 1400-годишно пророчество.
Според пророчеството, битката ще се проведе в Дабия в северната част на Сирия, която ИД в момента контролира срещу „Рим”, който обикновено се тълкува като западните сили.
Победителите от нея ще бъдат „завоевателите на Константинопол”, древният град, който сега е известен като Истанбул в Турция.
Някога градът е имал роля в развитието на християнството, но се превръща в ислямска столица на Османската империя след мюсюлманското завоевание.
Напоследък Турция се разглежда като модел за светска държава, но беше въвлечена в ислямски конфликт във войната, бушуваща в Сирия и Ирак.
Според Драгович религиозни подбуди зад действията на „Ислямска държава”, както и страните от Близкия изток, често са пренебрегвани от Запада.