Световният номер 7 Рафаел Надал се класира за 1/8-финалите на турнира от сериите Мастърс в Шанхай, след като победи хърватина Иво Карлович със 7-5, 6-7(4), 7-6(4) в мач от втория кръг на надпреварата. Двубоят бе много оспорван, като в крайна сметка Надал успя да стигне до успеха след 2 часа и 43 минути игра въпреки че противникът му реализира цели 24 аса.
В първия сет Д-р Иво поведе с проби, но когато сервираше за сета при 5-4, Рафа отговори с три поредни ретур уинъра, за да изравни, а след това постигна още един пробив и поведе в резултата. До края на мача нито един от двамата не изгуби подаването си, а всичко се реши в два тайбрека. В първия гигантът от Хърватия успя да се наложи на 4 точки, но в решаващата част бившият номер 1 в света показа характер и взе тайбрека, за да стигне до крайния успех. За място на 1/4-финалите Надал ще спори с 9-ия поставен Милош Раонич, който победи Роберто Баутиста Агут в два сета.
За 1/8-финалите се класира и световният номер 1 Новак Джокович, който даде само три гейма на Мартин Клижан - 6-2, 6-1. В третия кръг са още Анди Мъри, Стан Вавринка, Кей Нишикори, Томаш Бердих, Жил Симон, Ришар Гаске и Джон Иснър.