Модернизираме двигателите по иновативни технологии. Не сме зависими от Москва при доставката на резервни части, твърди директор на полски авиационен завод
Не ни е нужно разрешение от руския производител, за да ремонтираме български изтребители МиГ-29. Това обяви Лешек Валчак, директор на заводите WZL пред български журналисти в Бидгошч, където се намира един от тях.
Полша поддържа сама собствените си 32 МиГ-29 вече 20 г. За това време 16 от тях вече са напълно оборудвани по натовски стандарти. Заводите в Бидгошч и Варшава разполагат с пълен набор техническа документация за работа по МиГ-29 съгласно договор с руската корпорация РСК МиГ от 2005 г, каза Валчак. Той призна, че досега през цехове са минали само полски изтребители от типа МиГ-29. Имаме обаче възможности да приемем и български самолети, заяви директорът. Той дебело подчерта, че полските авиационни заводи имат готовност не да ремонтират, а да модернизират българските МиГ-29.
Казваме модернизация, защото при нас операциите се извършват по нови иновативни технологии, а голяма част от резервните части се произвеждат в Полша. Ако някои липсват, може да се доставят от заводи в Украйна или Беларус. За пример поляците показаха оригинална руска платка с електроника с размери 20 на 30 см, която в полския вариант бе събрана на две миниатюрни платки с размери 2 на 3 см.
Полската страна дава пълна гаранция за надеждността на ремонта. Същага гаранция ние даваме и на полските изтребители от този тип, които се поддържат в нашите заводи, заяви Збигнев Матушчак, зам.-директор на завода. Досега сериозни инциденти с полски изтребители, минали през завода, не са констатирани, поясни той. В отговор на въпрос Матушчак заяви, че Русия не е давала лиценз на никоя друга страна за ремонт на МиГ-29. Но полско-руският договор от 2005 г. доказвал, че това не е задължително.