Международният екип, който разследва инцидента с малайзийския самолет MH17, е установил, че той е бил свален с изработена в Русия ракета „Бук“, се казва в статия на холандския в. „Волкскрант“. Тя е била изстреляна от контролираната от сепаратисти Източна Украйна, посочва още изданието.
Според три независими източника, свързани с разследването, малайзийският самолет, който падна над Източна Украйна на 17 юли 2014 г., е бил свален от ракета земя-въздух от вида „Бук“.
Официалният доклад на следователите се очаква да бъде представен по-късно днес. Той е резултат на 15-месечно разследване за причините за падането на малайзийския самолет „Боинг 777“, при което загинаха всички 298 души на борда.
В него ще бъдат включени и карти на мястото на инцидента, който е станал над поле в близост до украинското село Грабово в контролираната от сепаратисти област Донецк.
Според статията на „Волкскрант“ докладът ще отхвърли руските твърдения, че летателният апарат е бил свален от ракета на украинската армия. Според холандското Бюро по сигурността, което ръководи международния екип, неговата задача не е била да установи кой е натиснал спусъка. Въпреки това двама от източниците на вестника са посочили, че „ракетите „Бук“ се развиват и произвеждат в Русия“.
„Може да се счита, че бунтовниците не могат да оперират с подобен уред. Подозирам намесата на бивши руски военни служители“, заяви един от източниците.