Законът трябва да бъде още по-строг и наистина да се прилага, защото иманярите се измъкват с богати адвокати. Това каза за Фокус доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. „Натрупали са достатъчно пари от разграбването на нашето национално богатство. Къде няма обекти, които са засегнати, а някои унищожени от иманярска дейност. „Рациария" - огромен римски град, от трите най-големи римски града, колония с най-висок статут, копира Рим на Дунава край село Арчар, община Димово, област Видин, е сред някои от най-бруталните примери за иманярски обекти", каза той.

„Иманярите са минали там с булдозери през последните двадесет години брутално пред очите на археолозите, които работят там. Имат си хора очевидно и в полицията, предупреждават ги. Смениха се полицейски началници, полицейски пост беше сложен дори там. Говоря и с политици, които са от този край, оттам са избрани и казват: „Да. Знаем, че полицейският пост и той не помогна". Добре де какво правим по-нататък?", каза доц. д-р Вагалински.

По думите му при село Хърлец, Врачанско, до община Козлодуй има хубава римска крепост - „Августа", където некрополът е съсипан и навсякъде се виждат черепи и кости.

„Чужденците се хващат за главата, като отидат да видят това нехайство. А огромният богат, уникален некропол на стария елинистически и римски град „Хераклея Синтика" в местността Рупите, Петричко, където е храмът на баба Ванга, иманярите последните двадесет - тридесет години го пропиляха. Това е некропол, 700 години е използван в едно ъгълче на България, което не е било в Тракия. Той е в провинция Македония и е изключително богат. Съсипаха го и възможни колекционери купуват от тези местни иманяри, след което се изявяват като меценати в публичното пространство, дори са дарители уж", заяви още доц. д-р Людмил Вагалински.