Премиерът Бойко Борисов обясни отказа за участието на „Уестингхаус” в строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” с факта, че му е било предоставено „меморандумче” за проекта без ясни показатели за финансиране, инвестиции и печалби за след 10 години, предаде репортер на БГНЕС.
„Отношенията България-САЩ не са само бизнес, а морал и геополитика. Не е въпросът само да спечелим долар или 100. Отношението на България към САЩ е като към страна, която е за пример”, подчерта Борисов.
Той направи сравнение и какво е станало с руските проекти. „С руските проекти действаме незабавно, те с в съдилищата – и за АЕЦ „Белене”, и за „Южен поток“. Там действаме незабавно, повтори той.
Можехме да действаме незабавно и по „Уестингхаус”, ако имахме ясен план за финансиране, инвестиции и планирани печалби за всяка година, а не колко по-малко ще загубим, каза той. Трябва да говорим за печалби, а не за по-малки загуби, подчерта премиерът.
БГНЕС припомня, че в петък след срещата си Доналд Туск министър-председателят Борисов присъства на церемонията по завършване и въвеждане в експлоатация на газопровод високо налягане и АГРС –Силистра. Там той заяви, че газопроводът „Южен поток”, който е добър проект за България, отдавна щеше да се строи, ако неговото правителство не беше паднало от власт през февруари 2013 г.. Ако не ви бях спрял и на “Уестингхаус” седми реактор, още 20 млрд. щеше да търси България, добави той, имайки предвид проекта за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология.