В две телевизионни интервюта в една и съща вечер президентите на САЩ и Русия влязоха в непряка полемика кой какво е свършил в борбата срещу тероризма и най-вече в Сирия. "Знаехме, че Русия се готви да окаже военна помощ на Сирия, тъй като се боеше, че режимът на Асад ще рухне", каза президентът на САЩ Барак Обама в интервю за програмата "60 минути" на телевизия Си Би Ес. Така той увери, че руската военна операция в Сирия не е била неочаквана за САЩ, тъй като те внимателно са следили прехвърлянето на въоръжения в помощ на режима на Башар Асад.Той определи като неправилна руската стратегия. "Докато Асад е на власт, ще бъде невъзможно да се включат силите на умерената сирийска опозиция в борбата срещу Ислямска държава", каза президентът на САЩ. Според него проблемът в Сирия не може да се реши с военни средства, а само по политически път с участието на всички ключови играчи.

Президентът потвърди, че САЩ нямат намерение да изпращат в Сирия сухопътни сили, но ще продължат въздушните удари срещу ИД.  Обама отхвърли твърденията, че САЩ губят позиции в Близкия изток, напомняйки за намиращите се в региона американски военни бази и самолетите над небето на Сирия и Ирак. Той отхвърли и предложенията САЩ да изпратят в Сирия военни сили, изтъквайки, че това само ще доведе до гибелта на още американски войници и до изразходването на още един трилион долара.

Русия харчи значително по-ефективно от САЩ средствата си за борба с „Ислямска държава" в Сирия, смята руският президент Владимир Путин, който снощи даде обширно интервю за руската телевизия РТР. 

„САЩ и ЕС говорят, че се борят с тероризма, а реални резултати нямат", допълни Путин. Според него САЩ първоначално обещават да подготвят 12 хил. души в борбата с „Ислямска държава", после обявяват, че ще тренират 6000 души, а в крайна сметка успяват да подготвят 60 бойци, от които реално с ислямистите се борят шестима.

„САЩ изхарчиха половин милиард долара за едното нищо. Ние щяхме да ги изхарчим тези пари по-добре за борбата с тероризма", каза Путин.

Путин отбеляза още, че не бива да има задявки с американското разузнаване, тъй като то си било добро. Но това не означавало, че знае всичко, намеквайвайки за разпространената, но непотвърдена информация, че 4 руски ракети, изстреляни от Каспийската флотилия били паднали в Иран.