Начинът, по който партньорът реагира на добрите новини за половинката си, може да предвиди продължителността на връзката.
 
Това се посочва в данните на ново проучване, което изследва мозъците на щастливо женени двойки. Идеята на изследователите е да открият тайната на дългия и щастлив семеен живот. 
 
Канадски изследователи изучават мозъчните сигнали на венчани, възрастни жени, докато наблюдават съпрузите си как изпитват различниемоции
 
От резултатите става ясно, че щастливо омъжени жени са значително по-чувствителни към неочакваните положителни емоции на своите половинки, отколкото към отрицателните. 
 
Специалистите поясняват, че много от нас са склонни да си мислят, че избираме партньори, които ни помагат с проблемите, с които се борим. Това е неизменна част от „добрите“ връзки. Според науката обаче все по-често изборът се определя от това колко добре ни кара да се чувстваме партньорът. 
 
Специалистите от Изследователския институтът Ротман в Торонто тестват 14 жени, които са в брак средно от около 40 години. 
 
На всяка от участничките е показано десетсекундно видео на нейния съпруг ѝ или на непознат, които изживяват някаква емоция, но с повдеждащо заглавие.
Така например видеото може да е озаглавено „Сватбен ден“, а вместо това да се излъчва реакция към припомняне на автомобилна катастрофа. Идеята на клиповете е да обърка и изненада участниците по отношение на тяхната реакция. 
 
Установява се, че мозъчната активност сред жените е по-голяма, когато те гледат своите съпрузи, но само когато последните изживяват позитивни емоции. 
 
Също така, жените, които съобщават за по-голяма удовлетвореност от брака си, демонстрират по-голяма мозъчна активност в областите, които се свързват със съчувствието. 
 
Данните от проучването са поместени на страниците на сп. Human Brain Mapping.