Новина за предстояща сензация роди слухове за извънземни на планетата джудже.

Плутон е новата сензация на НАСА след откриването на вода на Марс, обявиха световните агенции.
Изумително откритие, свързано с планетата джудже, ще бъде съобщено в четвъртък, каза един от водещите учени в американската космическа агенция д-р Алан Стърн.
“Този свят е жив”, възкликна той по време на конференция в претъпканата зала на университета в Алберта, Канада. Това накара някои медии да предположат, че съобщението може да е свързано с извънземни форми на живот и дори с извънземни същества. Подобни предположения заляха интернет като цунами.
Миналата седмица НАСА показа нови снимки на Плутон, направени от сондата “Нови хоризонти”, на които се виждат планини и кратери. Стърн отново ги показа, както и снимки на най-големия спътник на Плутон - Харон. Неотдавна стана ясно, че на планетата джудже има метеорологични промени.
“В атмосферата има мъгла, има геоложка активност”,
каза ученият. Стърн посочи, че НАСА ще разкрие в четвъртък нови данни, които ще променят изцяло представите за Слънчевата система. “2015 година завинаги ще остане в учебниците”, добави той.
“Не ми разрешиха да ви съобщя предварително какво сме открили, но то е изумително”, обяви загадъчно Стърн и хвърли света в ново напрегнато очакване. Подобна тайнственост витаеше и преди новината за откритата на Марс течна вода.
По-късно в четвъртък обаче в поддържания от НАСА туитър акаунт на сондата “Нови хоризонти” се появи изречението: “Слуховете, че днес ще има съобщение за голямо откритие, не отговарят на истината.” Въпреки това любителите на Космоса не се отчаяха и решиха, че сензационното съобщение просто е отложено.
Най-новите снимки на сондата “Нови хоризонти”
показаха изключително разнообразен терен
както на Плутон, така и на Харон. На спътника има голям каньон с дължина около 2500 км, а на Плутон - планинска верига около 500 км. Кадрите разкриха също многоцветна повърхност. Съобщението на НАСА може да е свързано с всяка една от тези особености, коментира в. “Индипендънт”.