„Винпром Русе“ направи сериозен пробив в Китай и Хонконг благодарение на добре известния в Русе собственик на китайски ресторант „Пинко“ Фунг Шао Пинк. Компанията, която продава на китайския пазар от 10 години, от миналата 2014 година има нов партньор в региона - фирма „Hainan Bordeaux Wine Co“ LTD, представляван от Фунг Кин, който е братовчед на Пинко. 
Фунг Кин наскоро откри представителство и шоурум в Хонконг, а на 2 октомври оборудва със символите на „Винпром Русе“ и офис в град Хайкоу на остров Хайнан. 
„Hainan Bordeaux Wine Co“ LTD вече е внесла четири контейнера с около 10 вида вино на „Винпром Русе“, като обръща внимание основно на качествените напитки - серията Пристис, Русе резерва и добре познатите Бяло и Червено вино от русенският бряг, чието производство беше възстановено преди 2 месеца. Фирмата е специализирана в продажба на скъп алкохол в два региона на Китай - остров Хайнан и самостоятелния административен район Хонконг, разказа търговският директор на русенския винзавод Емил Минев.
Самият Пинко изглежда ще става втори сериозен партньор на „Винпром Русе“ в Хайнан. Майсторът готвач, който преди време напусна града ни и живее с новата си съпруга в Китай, развива там верига магазини за хранителни стоки.
Остров Хайнан е известен като Китайският Хавай. Това е най-южната точка на Китай, намираща се в зоната на тропичния пояс. На изток от него се намира Южнокитайско море. Само преди четвърт век Хайнан е бил глуха тропическа провинция, малко известна на останалия свят и рядко посещавана от туристи. Сега на този остров ходят да почиват основно богати китайци. 
 Както разказа Емил Минев, също като Хонконг и Хайнан е със статут на специална икономическа зона, което предвижда по-ниски данъци и други облекчения за чуждестранните инвестиции. Затова островът е сред главните туристически дестинации на света със средно 25 милиона туристи на година, които ползват богата гама от ваканционни съоръжения и атракции. Точно заради богатите туристи Фунг Кин настоял да се възстанови производството на елитните вина от русенския бряг, които отскоро се предлагат и в нашата търговска мрежа.