За първи път в България лекари имат възможност за дистанционен достъп до информацията за пациентите, съхранявана в болничния софтуер. Това се случва чрез специално разработено мобилно приложение от VIVACOM, което позволява на медиците да се свързват с болничната система чрез таблет. Проектът е внедрен и работи успешно в столичната Първа САГБАЛ „Св. София“ и беше представен днес лично от лекарите, които вече го използват, по време на специално събитие в болничното заведение. Официални гости бяха заместник-кметът по здравеопазването на Столична община д-р Антоанета Пейчева, заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов и изпълнителният директор на Фонда за устойчиво градско развитие на София (ФУРГС) Надя Данкинова.
Иновативната технология е резултат на успешното партньорство между телекома, медицинското заведение, разработчика на болничния софтуер - ГАМА Консулт и доставчика на специално пригодените таблети - Huawei.
Мобилното приложение е разработено от VIVACOM с цел да е максимално удобно и полезно за нуждите на медиците от общинската АГ болница. То им позволява да се свързват с болничната система чрез таблет и така да получават достъп до информация като история на заболяването, лабораторни изследвания, прилагано лечение и др. По този начин медиците могат да наблюдават и управляват дистанционно лечението на пациентите си, както и да взимат необходимите решения на време. Трансферът на информация се извършва през защитената 3G среда на VIVACOM, която гарантира сигурността на данните.
Новаторското решение ще спомогне също за улесняване на административното и финансово управление на общинската болница. То осигурява прозрачност и възможност за контрол в реално време върху приходите и разходите на заведението от страна както на лекарите и ръководството, така и на Столичната община.