България е в състояние и никога не е изпадала в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след участието си в заседанието на парламентарната комисия в НС. Според него, договорът с Полша е изключително изгоден за България. "Мисля, че в това се убедиха членовете на комисията по отбрана, получих разбиране и подкрепа, включително и от депутатите на БСП. Ремонтът на двигател ще струва 1 млн. и 23 хил. евро", заяви още Ненчев.
По думите му няма да платим 20% ДДС, тъй като се работи със страна-членка на ЕС и други 9% от данъци и такси. Той припомни, че 20 дни след подписването на договора ще получим 2 двигателя под наем за 2 години безплатно от Полша. "Тази сделка дава гаранция за ВВС, цените са много по- изгодни, да не говорим за превоз на двигателите, които също са за сметка на полската страна, коментира министърът. България е в състояние и никога не е изпадала в състояние да не може сама да охранява въздушното си пространство", подчерта още Ненчев и изрзи надежда за съвместно охраняване на въздушното ни пространство, ако това се наложи.
"Вчера имах разговор с г-н Бакалов, той подаде своята оставка, която не приех с мотивите, че очакваме вето от страна на президента, връщаме закона за ново разглеждане и след финализиране на тези разговори и дебати ще взема своето решение" коментира още Ненчев казуса с ръководителя на служба „Военна информация". Министърът подчерта, че не знае кои са фирмите, но с цялата си категоричност заявява, че са постигнали "възможно най-добрата цена, много далеч от пазарните цени. На въпрос дали е информиран фирма, близка до ъндърграунда, т.е. до Младен Михалев-Маджо, да снабдява Българската армия с гориво, Ненчев отговори, че не се интересува кои са тези фирми.