Наследници на несметното богатство на Рокфелер в свищовското село Ореш не знаят, че съдът в САЩ е приел за разглеждане иска им за 2,5 милиарда долара, които си търсят от повече от половин век. Недоумяват и кой е могъл да внесе 250 000 долара държавна такса пред Федералния съд, за да започне проучване. Нямат представа и кои 32-ма от тях се готвят да водят съдебната битка зад океана.

“Чухме тази сутрин, че пак се спряга нашето наследство. Никой от роднините не ни е уведомявал за това. Аз съм ходил къде ли не, но от 2006 г. съм престанал да се занимавам. Знаем, че има наследство, но то е обсебено от хора на ДС и вече не вярвам, че ще вземем нещо", каза Захари Йозов, съпруг на една от четиримата живи внуци на емигранта Иван Чорбаджийозов - Анка. Тя и още

поне 100-тина внуци и
правнуци на гурбетчията,
пръснати из Северна
България, имат право
на мистичното имане,


получено след брака на дядо им с племенницата на Рокфелер Жаклин Кларк Фелер.

“От първия си брак дядо ми имал 6 деца - 5 дъщери и един син. Когато се върнал у нас, не донесъл пари, защото решил да се прибере при децата си по време на Голямата депресия, тогава разорени американци скачали в океана. Донесъл обаче документи и ги дал на сина си", разказва Анка.

Тя не помни дядо си, защото се споминал през 1938 г., а внучката се родила 3 години по-късно, но според родата след смъртта на щатската си съпруга той се оказал собственик на златни мини в Америка и Южна Африка, 7 хотела в Ню Йорк и 6 в Чикаго, автопаркове и милиони долари в банки.

74-годишната онкоболна
Анка отдавна е отписала
милиардите


Последно преди 1-2 години пенсионираните учители били дали удостоверения за наследници на братовчедката от Белене Катя Кърчева, но не знаят тя да е постигнала напредък с търсенето на наследството.

Преди това от средата на 90-те години на миналия век да движи делата на фамилията по богатството бил упълномощен Захари. Той е убеден, че дълги години от САЩ редовно изпращали до България полагащата им се част от лихвите и рентите от милионите долари и недвижимостите. Тези пари обаче така и не стигнали до получателя, защото приближени на ДС харчели наследството на Рокфелер.

Говорело се, че дори Огнян Дойнов и Луканов се представяли за наследници и теглили от банковите сметки на дядо Иван.

В търсене на задграничното богатство потомците ходили при главния прокурор Иван Татарчев, три пъти при президента Желев, министри на финансите в няколко правителства и банкови надзорници. Правнук на Чорбаджийозов се срещнал и със Симеон по времето на неговото управление. Царят казал на наследника, че знае за проблема на свищовската фамилия и отсякъл: “У нас пари няма да видите. Нека един да иде зад граница и оттам да действа”.

Това обаче не се случило, защото

всички били бедни хора
и нямало кой да
финансира подобно
начинание


Междувременно и документите, внасяни с надежда пред консулски отдели, външно министерство, партийни функционери и юристи изчезнали.
Така поне за издънките в Ореш надеждата за милионите на Рокфелер, крепила няколко поколения, вече е угаснала.

“През годините идваха различни хора, искаха пълномощни, уж да помагат, но всеки, който се докопа, иска само облаги, а никой не мисли за тези, които имат право на парите. Отписали сме го това наследство, искаме само малко здраве", допълва Анка.

Тя и съпругът ѝ Захари не желаят да бъдат снимани, нито да се показва къщата им, страхуват се от лоши хора и измамници, които може да ги атакуват. Днес публикуваме снимка на двамата от 2006 г., когато дадоха гласност на претенциите към богатството на Рокфелер.

Катя Кърчева от Белене обаче вероятно знае, че съдът в Чикаго е приел да разгледа иска на българските наследници на Иван Чорбаджийозов. Това каза в неделя кметът Момчил Спасов. Кърчева няколко пъти влизала в кабинета му заради огромното богатство, затворено в американска банка. “Показваше някакви документи и

повтаряше, че ще търси
правата си докрай


Тя е пенсионерка, но е много активна, допълни Спасов.
Според хора от Белене Екатерина Кърчева е наела адвокати, за да стигне до милионите на Чорбаджийозов, емигрирал в САЩ в началото на миналия век. До редакционното приключване на броя “24 часа” не успя да се свърже с нея.