Внесохме 240 предложения за поправки в текстовете за проектозакона за предучилищното и училищното образование, който бе приет неотдавна, каза вчера в Русе народният представител от ВМРО доц.д-р Милен Михов, който е и заместник-председател на парламентарната комисия по образование и наука в НС. Той взе участие в организирана кръгла маса по проблемите на образованието, в която се включиха също кандидатът за кмет от „Патриоти - ВМРО” Искрен Веселинов и съпредседателят на Патриотичния фронт и зам.-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов. 
Темата „Бъдещето на професията учител” предизвика много мнения, констатации и предложения на участниците в дискусията, които представляваха различни училища в града и институции, свързани с образователния процес. Като поздрави учителите с техния международен празник вчера, Красимир Каракачанов призна, че самият той след завършването на университета е работил за кратко като учител. Не може да говорим за просперитет на една държава, ако няма кой да възпитава младото поколение, каза той и посочи, че многобройните експерименти в сферата на образованието не допринасят за авторитета на българския учител. 
Несъмнена е необходимостта от нов закон, от промени, но ние смятаме, че проектът, който гласувахме на второ четене, крие опасност да покаже основни дефекти, каза Милен Михов. Според него три са елементите, които биха гарантирали реална и позитивна промяна - добър закон, добро управление на системата - т.е., качествени и адекватни държавни образователни стандарти, и добро финансиране. Само един от тези елементи не е достатъчен, добави Михов и подчерта, че от ВМРО са настоявали от 2018 година да започнат да се отделят за образование не по-малко от 6 % в държавния бюджет. Сега се отделят едва 3,7%, припомни той. И заяви, че именно недофинансирането на българското образование е една от главните причини за несретата в сектора. Другото тяхно предложение е било възнаграждението на учителите да бъде не по-малко от 20 % над средната работна заплата в страната и това да бъде законодателно регламентирано. За съжаление, и двете ни предложения не бяха приети, както и голяма част от предложените от нас поправки, затова сме сдържани оптимисти, тъй като има опасност отново да се възпроизведат старите проблеми, добави Михов. По време на дискусията бяха обсъдени множество наболели въпроси в сферата на образованието, които търсят своето решение.