В Сирия е необходимо да се използват военни усилия, въпреки че те няма да сложат край на четиригодишната война там, заяви германският канцлер Ангела Меркел в неделя пред немско радио. Тя каза по време на проведената в петък среща за Украйна, в която участва и френският президент Франсоа Оланд и украинският Петро Порошенко, е разговаряла за конфликта в Сирия с руския президент Владимир Путин.

"По въпроса за Сирия, . . . ще имаме нужда от военни усилия, но военните усилия няма да дадат решение; имаме нужда от политически процес, но засега той не върви особено добре", каза Меркел пред радио "Дойчландфунк", цитирана от Ройтерс.

Тя посочи, че в разговорите ще трябва да бъде включен и режимът на сирийския президент Башар Асад.

Изказванията й показват, че се разширява подкрепата за военна акция в Сирия и за тезата, че Асад трябва да участва в преговорния процес, отбелязва Ройтерс.
Германия не участва във военни действия в Сирия, но в съседен Ирак помага на кюрдските милиции с обучение и оръжие.
"За да се стигне до политическо решение, трябва представителите на сирийската опозиция и сегашните управляващи в Дамаск, както и други да постигнат реален напредък, а след това най-вече и всички съюзници на съответните групи", каза Меркел. Тя подчерта, че тази позиция не означава, че Германия не вижда "ужасяващите резултати" от това, което Асад върши и продължава да върши срещу сирийците, които атакува с варелни бомби.
Меркел изрази надежда, че скоро може да започне преговорен процес, в който важна роля да играят Русия, САЩ, Саудитска Арабия и Иран, както и Германия, Франция и Великобритания.

Камерън: Руснаците подкрепят "касапина Асад", това е "ужасна грешка"

В същото време британският премиер Дейвид Камерън разкритикува като "ужасна грешка" решението на Путин за въздушни удари в Сирия в подкрепа на сирийския президент Башар Асад.

Тази позиция се подкрепя от държавите, участващи във водената от САЩ коалиция. САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Турция и арабските съюзници от Залива заявиха в петък, че действията на Русия, целящи да подкрепят Асад, а не толкова да ограничат "Ислямска държава" (ИД), представляват "по-нататъшна ескалация" на конфликта и само ще разпалят още екстремизъм.

Руснаците "подкрепят касапина Асад, което е ужасна грешка за тях и за света", заяви Дейвид Камерън пред Би Би Си в неделя по време на конгреса на неговата Консервативна партия в Манчестър.

Руската намеса "ще направи региона по-нестабилен, ще доведе до по-нататъшна радикализация и засилване на тероризма", каза Камерън и призова Русия да смени посоката и "да се присъедини към нас в атаките срещу ИД".

Той отбеляза, че по-голямата част от досегашните удари на руската военна авиация са в райони на Сирия, които не са контролирани от ИД, а от други опоненти на режима на Асад. Самата Русия твърди обратното, като още в началото на операциите посочи, че целта им е да се бори с екстремизма и тероризма на ИД и да помага на правителствените сили на Асад, които през тази година изгубиха контрола на редица райони на страната.

Камерън ще търси подкрепа от парламента за въздушни удари в Сирия

В интервю пред "Дейли Телеграф", публикувано в неделя, Камерън казва, че вярва, че ще получи подкрепа от парламента за британски въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия. Той обаче допълва, че ще подложи въпроса на гласуване едва като се убеди, че има консенсус в парламента по него.

Екстремистите от "Ислямска държава" са една от най-големите заплахи за националната сигурност. Започналите преди дни бомбардировки на руската авиация в Сирия не бива да ни възпрепятстват, казва Камерън, цитиран от вестника.

Премиерът поиска мандат за бойни полети над Сирия през 2013 г., но тогава загуби вота в парламента. Вследствие от това британските изтребители се ограничиха с операции само над Ирак, припомня Ройтерс. Сега Дейвид Камерън се надява да използва разделението в опозиционната Лейбъристка партия по военните въпроси, за да прокара успешно искането си в Камарата. Според него поне 50 депутати от редиците на лейбъристите ще подкрепят такава интервенция, въпреки че техният нов лидер Джеръми Корбин е против.

Камерън припомни, че ИД е най-голямата заплаха за Великобритания в британската история с ислямския тероризъм.

Премиерът каза, че на британските специални сили ще бъдат отпуснати повече средства, за да се гарантира, че те ще бъдат подобаващо екипирани за борба с терористичните сили в Близкия изток и отвъд този регион. На тези сили и на други елитни части ще бъде осигурено ново оборудване и нови оръжия. Стотици милиони паунда ще бъдат похарчени за ново поколение дронове, които ще летят над Сирия и Ирак. Това ще бъдат 20 дрона "Протектър", способни да летят на дълго разстояние, да бъдат по-безшумни и да носят по-модерно оборудване и оръжия.
Ако е нужно, ще бъдат нанасяни удари по британци, присъединили се към ислямистите, но това ще е крайна мярка, ако не може да се подходи по друг начин, посочи премиерът и изрази надежда, че британецът Джон Джихадиста, обезглавил западни журналисти и хуманитарни работници в Сирия ще бъде заловен "жив или мъртъв".
Относно действията на Русия и на Владимир Путин в Сирия Камерън заяви, че те няма спрат британските безпилотни самолети да летят над Сирия
По-рано от генералния щаб на руската армия съобщиха, че най-силно засегнати от руските удари са позициите на "Ислямска държава" в района на град Рака, считан за тяхна столица.

Разузнаването ни установи, че бойците губят контрол над района. В редиците им се забелязва паника и вече има дезертьори. Около 60 наемници са напуснали позициите си и се опитват да се върнат в Европа, заяви Андрей Картаполов.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново заяви, че руските удари в Сирия се извършват напълно "прозрачно", а премиерът Медведев повтори позицията, че Москва се защитава от тероризма зад граница.