Представяте ли си секс с хуманоиден робот? И да не си го представяте, вероятно именно това ни очаква до няколко десетилетия. Футурологът д-р Иън Пиърсън публикува доклад, в който прогнозира именно такова бъдеще в интимната свера.

Д-р Пиърсън започва от това, че роботизираните секс играчки като вибраторите се използват вече около век, а порното във виртуалната реалност (със специални 3D очила) вече се превръща в нещо обичайно. Така че това, което все още спира секса с хуманоиден робот, е табуто, което налагат активисти в сферата на биоетиката, пише британският "Телеграф".

До 2030 г. повечето хора ще правят виртуално секс, така както днес се гледа порно. До 2035 г. повечето хора ще притежават секс играчки, които ще се свързват с интернет и ще направят виртуалния секс още по-реален. Още по-скоро - около 2025 г., сексроботите ще се появят в някои домове, но само на по-заможните хора. Те ще станат достъпни за всички до 2050 г.

Футурологът прогнозира нарастване на разходите за свободно време с до 5 пъти в рамките на следващите 20 години. Затова според него и разходите ни за секс играчки и аксесоари ще нарастне до 3 пъти. През 2050 г. разходите ни за този тип развлечение ще нарастнат 7 пъти.

Така например във Великобритания ще се дават над 1 млрд. паунда за секс играчки.

В момента над една четвърт от търсенията в интернет са свързани с порнография, така че най-вероятно тази ниша ще бъде усвоена. А търсене със сигурност ще има. Хората непрекъснато търсят нови начини да разнообразят сексуалния си живот. Това се доказва от факта, че пазара на тези аксесоари нараства с по 6% всяка година. Този темп обаче не може да се запази, ако пазарът не предложи нещо качествено ново.

Защо бихме се чувствали странно, ако правим секс с робот?

Вероятно, защото е различно. Или поне това е убеждението на д-р Пиърсън. Сравнява това с "превключването" от традиционното порно в интернет на порно във виртуалната реалност. "Когато повече хора започнат да го правят, усещането за нещо странно или нередно ще изчезне", убеден е експертът.

Това убеждение се споделя от разработчика на сексроботи Мат Макмълън, който е посветил живота си на това да създаде нещо, което може да възбуди физически и емоционално човека.

Макмълън обаче настоява, че е нужно роботите да не са твърде реалистични. "Куклата трябва да е различна от човека, не трябва да има детайли като пори на кожата, защото куклата ще стане отблъскваща", обяснява той. И допълва: "Ако не е твърде реалистична, би било най-безопасно за всички".

Д-р Пиърсън обаче е на друго мнение. По думите му колкото по-близо до външния вид на човека е куклата, толкова по-малко гнусливи ще са хората.

"Много хора имат резерви по отношение секса с кукла, но поведението на роботите и техния изкуствен интелект прави нещата различни - човекът се сприятелява с куклата, изгражда приятелски чувства", обяснява той.

Сексроботите обаче срещат сериозна съпротива от страна на активистите. Д-р Катлийн Ричардсън и колегите й са притеснени, че роботите ще станат причина за промяна на отношението на мъжете към жените. Нещо повече - мъжете ще променят очакванията си към секса. Опасенията са и свързани с това, че роботите ще допринесат за неравенството между половете.

Мат МакМълън обаче твърди, че монетата има и друга страна. "Няма как да се спрат технологиите", лаконично обяснява той.