Според представител на КНДР страната му е готова да започне разговори за умиротворяване на Корейския полуостров, но САЩ трябва да се откажат от военните си действия там.

Пхенян ще се съгласи да проведе „конструктивен диалог” за сваляне на напрежението на Корейския полуостров само при условие, че САЩ подпишат пълноценен мирен договор, който да замени съществуващото споразумение за примирие от 1953 година. Това заяви в четвъртък от трибуната на Общото събрание на ООН външният министър на КНДР Ли Су Йон.

„Правителството на КНДР е готово да проведе конструктивен диалог за предотвратяване на войни и конфликти на Корейския полуостров, веднага, след като САЩ се съгласят да заменят договора за спиране на огъня с (пълноценен) мирен договор, без да твърдят за някакви „провокации” в медиите”, каза министърът. „Това е най-добрият вариант, който можем да си позволим и най-доброто решение, което можем да предложим на този форум в ООН”, добави той.

Корейската война от 1950 година завършва със сключването на примирие, подписи под което поставят американският генерал Уилям Харисън и севернокорейският генерал Нам Ил. Представител на Сеул не се подписва, въпреки че присъства на церемонията.

От 2010 година Пхенян демонстрира намеренията си да започне преговори със САЩ за сключване на мирен договор, но двете страни не предприемат никакви конкретни стъпки. През март 2013 година властите на КНДР обявиха, че скъсват договора за ненападение с Южна Корея, както и излизането си от споразумението за примирие.

По време на изказването си в четвъртък севернокорейският представител се въздържа от резки критики по адрес на Южна Корея, като я спомена само в контекста на провежданите в страната съвместни военни учения със САЩ, които, според него, всеки път поставят Корейския полуостров „на ръба на войната”.