Мярка за неотклонение "подписка" е наложена на британеца Джон Кери, задържан след невиждан среднощен екшън в Слънчев бряг, при който 26-годишният чужденец открадна мотокар, промуши две коли и рани с 30-сантиметров гаечен ключ себе си и полицай от Несебър.Мярката е съобразена с влошеното здравословно състояние на Кери, уточни говорителят на Апелативна прокуратура Бургас Йовита Григорова.

"С постановление на Районна прокуратура Несебър Кери е привлечен към наказателна отговорност за извършени множество престъпления против собствеността и по транспорта и съобщенията, както следва: по чл.195 ал.І т.3 вр. с чл.194 ал.І от НК /кражба на чужда движима вещ, чрез повреждане на преграда здраво направена за защита на лица и имот/; чл.325 ал.ІІ вр. с ал.І от НК /хулиганство, съпроводено със съпротива на органи на властта, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред, като деянието се отличава с изключителна дързост/ и по чл.216 ал.І от НК /противозаконно повреждане и унищожаване на чужди движими вещи/, като престъпленията са били извършени в условието на съвкупност", се казва в прессъобщение на прокуратурата.

На Кери е наложена и "Забрана за напускане на пределите на Република България", за което незабавно са уведомени компетентните структури на Министерство на вътрешните работи. По делото предстои извършването и на други процесуални действия, които да осигурят обективното, всестранно и пълно разследване на случая.

За провежданото разследване е уведомен Отдел "Международен" при Върховна Касационна прокуратура София, Министерство на правосъдието и Министерство на външните работи.