Д-р Евдокия Илиева е завършила Медицинския университет в Плевен през 1981 година. Шест години по-късно тя придобива специалност очни болести. От 1987 година започва работа като офталмолог в Очен кабинет. 10 години по-късно е назначена за ординатор в Очно отделение в Многопрофилна болница-Русе, а от 2013 година работи в Очно отделение в МБАЛ „Медика“.

- Д-р Илиева, какво представлява глаукомата?
- Това е съдово заболяване, което е свързано с повишаване на вътреочното налягане и с увреждане на зрителния нерв. Болестта преминава през няколко етапа. Първият е начална глаукома, която се характеризира с дискретни изменения в периферното зрение. Следва развитата глаукома, при която се задълбочават промените в периферното зрение. Последният етап е терминална глаукома, при който вече говорим за тотална загуба на зрение.
- Колко вида глаукома съществуват?
- Първият вид е суспектна глаукома, позната още като глаукома под съмнение. Следващият вид е първична глаукома, която може да е откритоъгълна и закритоъгълна. Характеризира се само с повишено очно налягане без увреждане на други функции на окото. Важно е да се знае, че глаукомата с открит ъгъл протича без симптоми и пациентите, които не се преглеждат редовно и не си мерят очното налягане, идват при нас чак когато зрението им намалее в работоспособна възраст. Често пъти тези хора достигат до трайно увреждане на очите и спират да виждат. При закритоъгълната глаукома болните имат силна болка в окото, гадене, повръщане, зачервяване на окото, замъглено зрение и цветни кръгове около светлина.
Съществува още глаукома с ниско налягане. При нея вътреочното налягане е нормално, но има увреждане на зрителния нерв.
- Болестта и двете очи ли засяга?
- Първичната глаукома се развива двустранно и засяга двете очи. Вторичната е само едностранна, тоест засяга само едното око в резултат на различни други заболявания.
- Кои са рисковите фактори за развитието на глаукома?
- Възраст, фамилна обремененост, диабет, високо кръвно налягане, болести на сърдечно-съдовата система, късогледство, продължителна употреба на кортизон.
- Лечението само оперативно ли е?
- При пациенти, които своевременно са потърсили консулт с офталмолог след проблеми със зрението, лечението започва с поставяне на капки за компенсиране на очното налягане, като това продължава цял живот. Понякога идва момент, в който тази терапия не може да помогне и се стига до операция, която се нарича трабекулектомия, при която при необходимост може да бъде поставен и стенд. 
- Колко пациенти с глаукома са оперирани в Очно отделение в МБАЛ „Медика“ през 2014 година?
- 19, но още нямаме обратна връзка за състоянието им. Тук е мястото да отбележа, че пациентите с глаукома трябва редовно да посещават очния си лекар, да си слагат предписаните капки, а тези, които са над 40 години, поне веднъж годишно да си мерят очното налягане.
- Друга честа очна болест е катарактата. Какви са разликите с глаукомата?
- Най-важната е, че катарактата е лечима, докато, както казах, глаукомата е на късен етап, това води до необратима загуба на зрението. Катарактата е помътняване на естествената леща и е известна още като перде. Обикновено то се появява при възрастни хора, но напоследък се среща и при 50-годишни. 
- Как протича лечението при нея?
- Само оперативно. Операциите се извършват с ултразвук през малък разрез, обикновено 2.4 мм. Така естествената леща се аспирира, а на нейно място се поставя изкуствена. Важно е да се отбележи, че по-меките катаракти се възстановяват по-бързо след операция, затова те трябва да се правят в по-ранни етапи от помътняване на окото.
- Колко русенци са оперирани от катаракта през миналата година?
- 762 и при всички операциите са успешни.