Властите в Москва разпространиха видео от вчерашните атаки на руската бойна авиация срещу позиции на Ислямска държава в Сирия, в района на град Хомс и област Хама.

Говорителят на руското Министерството на отбраната ген. Игор Конашенков преди това уточни, че руските самолети са нанесли точкови удари срещу позиции на „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия.

Ударени са по-конкретно военна техника, комуникационни възли, транспортни средства, складове с оръжия, боеприпаси и горивно-смазочни материали, принадлежащи на ИД.

Руските военни самолети са провели нападенията в три сирийски провинции, заедно с изтребители на правителството в Сирия, съобщиха източници от силите за сигурност в страната.

„Руски и сирийски военни самолети извършиха редица удари днес срещу терористични позиции в провинции в Хама, Хомс и Латакия“, каза още източникът. По-рано Сирийският център за човешки права съобщи, че най-малко 27 души са загинали при въздушни удари срещу провинция Хомс. Организацията съобщи също, че ударите са засегнали Растан, Талбиса и Заафарани в Хомс, докато според източниците руските удари са били насочени срещу Растан и Талбиса.

Контролът в провинция Хомс е разделен предимно между сирийското правителство и групировката „Ислямска държава“, която контролира град Палмира и голяма част от териториите на изток от него.

Въпреки това за никоя от териториите, за които се съобщава, че са били цели на Русия, не е известно да има присъствие на „Ислямска държава“. Ударените в Хомс територии се контролират предимно от близката до „Ал Кайда“ групировка „Ал Нусра“, докато тези, под обстрел в Латакия се контролират предимно от коалиция, известна като Армията на завоеванието, която включва в себе си „Ал Нусра“.

Териториите в Хама са контролирани предимно от ислямистки и умерени бунтовнически групи.