На заседание на правителството премиерът Бойко Борисов поставя на МВР и на правосъдното министерство срок до понеделник да подготвят драстични мерки за прекратяване на нарушенията по пътищата, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов определя като недостатъчни предлаганите от МВР законови промени за прекратяване на нарушенията, водещи до тежки пътни инциденти, и поиска до понеделник да му бъде представен проект с драстични мерки, които да доведат до спиране на убийствата на пътя, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

„Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство! Войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва в България! Е тогава ние това не трябва ли да го изведем като закон, приоритет, парламентът и ние?”, коментира той.

„Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем - отидат и се преследват, карат нагло, брутално. Всяка сутрин помитат мантинелите. Виждате всеки ден – хиляди, хиляди километри подменихме мантинели и няма спирка. Чисто нови слагаме, на другата сутрин на пет места на Южната дъга – смазани”, коментира Борисов.

Той препоръча да се включат мерки като незабавно задържане на автомобила на извършилия груби нарушения и механизъм за бързо налагане на наказание. „Цялостната ни съдебна реформа са включително и тези неща. Дай му право – дежурен съдия веднага решава проблема”, казва министър-председателят. Вицепремиерът Томислав Дончев обаче му опонира и заявява, че може да има конституционни проблеми с конфискацията, но би могло да се сваля номерът на автомобила. Борисов обаче е категоричен. „: Няма конфискация, защо да е конфискация?! Прибира му я на платен паркинг държавата, защото той с това нещо иска да убива хора. Как Конституцията ни ще забранява или ще толерира някой или нещо такова? Може ли да имаме Конституция, която да толерира убиването на хора, на мирни граждани?”, заявява Борисов.

„След като не става – слагаме този драстичен закон и го приключваме. И тогава вече полицията като отиде вечерта и загради гонката, като приберем 6-7 поршета и BMW-та на паркинга, да видим другата вечер с какво ще се гонят. С пет операции ще приключим с колите. На Жандармерията паркингът е голям, задължаваме ги да плащат наем за колите, да ги пази.”, обявява Борисов.

В крайна сметка той възлага на правосъдния министър Христо Иванов да подготви законопроект с драстични мерки и да му го представи в понеделник.

„Онова е голямото – Конституцията, а това е същността и животът, самият живот, реалността на живота. Другото ще дава резултати десетилетия след това, което правим. А това ще даде резултат на другия ден, след като се публикува законът. Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и ефектът ще е поразителен. Като напълним двора на Жандармерията с ферарита и поршета…”, казва Борисов на министрите. По време на обсъждането той уточнява, че е длъжен да предприеме драстични мерки. „Молбата ми към Министерство на правосъдието и Министерство на вътрешните работи – подгответе такъв закон с тези ясни правила. Ако парламентът го приеме – добре. Ако излязат и кажат – ние това не го одобряваме, съвестта ми е чиста, че съм направил всичко възможно това да го прекратя”, обявява премиерът.