Подкрепяме правителството на министър-председателя Пламен Орешарски, защото то е национално отговорно. Това заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев в речта си при откриването на заседанието на 48 конгрес на социалистите.

Предстоят изключително важни и съдбоносни избори за Европейски парламент. Преди една година бяхме в опозиция, днес носим отговорността за управлението на държавата, каза Сергей Станишев.

Той отбеляза, че през изминалата година БСП е преминала през невероятни преживявания. "Партията не се огъна под напора на улицата, прояви характер. Попречихме на нашите опоненти да се върнат на всяка цена на власт, включително и чрез сриване на държавата", подчерта лидерът на българските и европейски социалисти.

Той смята, че въпреки реалното и изкуствено създадено напрежение правителството работи много добре и постига резултат. "Хората започват да виждат реалните промени, които се случват", каза Станишев.

Той се спря на пет въпроса. "Първо, заслужаваше ли си да поемем риск да поемем управлението на страната след разсипията на ГЕРБ? Второ, Ние сме малко след средата на първата година от мандата на правителството. През изминалия период имаме своите грешки, но като цяло може да го определим като позитивен,. Устояхме на огромен натиск, показахме, че устояваме демократичната. Идва ли моментът, в който да начертаем по-дългосрочна перспектива за страната? Трето защо е важно да спечелим точно сега и точно тези избори? Какво би станало, ако допуснем тези избори да бъдат спечелени от десницата и от България, и от Европа? Четвърто – в каква кондиция е партията, за да смятаме, че можем да изнесем на гръб такава кампания, която ни предстои? Пето – каква кампания ни предстои?", заяви Станишев.

"Само преди няколко месеца основната тема, насадена в обществото бе, че правителството всеки момент ще падне. Но днес опозицията се опитва с всички средства да си върнат властта. Тези хора превръщат в мръсотия всичко, до което се докоснат. Струваше ли си да поемем отговорността да поемем отговорността за управление на държавата? Трябваше да върнем демократичния климат в страната. За провала на българския комунизъм се оказаха социалистите. Очаквахме ли това. Струваше ли си? Разбира се", каза лидерът на БСП и ПЕС.

Станишев подчерта, че икономически активната държава не е отживелица. "Има нужда от регулация и антимонополно законодателство, което да защити гражданите и бизнеса. Пазарът и приватизацията се оказаха, че не са панацея", подчерта той.

Станишев е категоричен, че реиндустриализацията е национална задача. Тя е задача номер едно за цяла Европа, за да има развитие, подчерта Станишев.

Той заяви, че БСП подкрепя правителството на Пламен Орешарски, не защото то е автентично ляво, а защото е "национално отговорно".

"Трябва да направим необратима посоката на развитие, за да не допуснем групировки като ГЕРБ да ни върнат назад. Това е национална кауза. Борбата ни ще бъде дълга и трудна", подчерта Станишев.