Навремето конкурентите на руската кандидатура за сегашната Зимна Олимпиада се опитали да я дискредитират, но били засечени от камери.

Това разкри президентът Владимир Путин във филма "Философията на мекия път", показан вчера по телевизия "Русия 1".

В Гватемала преди гласуването възникнала скандална ситуация, когато от името на руската делегация под вратите на всички членове на МОК бяха оставени писма, агитиращи за Сочи, което е забранено от правилата на МОК. Путин знаел, че страната му няма пръст в тази работа. "И знаете ли кое ни помогна? Камерите в коридорите. Камерите заснеха, че това бе направено от нашите конкуренти от наше име, но това не им помогна", обясни разсмялият се Путин.

Говорейки за построеното в Сочи, президентът отбеляза: "Много се надявам, че хората ще ползват всичките тези обекти 100 и повече години".

Що се отнася до разходите, Владимир Путин каза, че те са 214 млрд. рубли, от които 100 млрд. са държавни средства, а останалите са частни инвестиции (1 евро=47 рубли). В Сочи в отделни периоди са работили 90 000 души. Като се отчетат обаче подизпълнители и други съпътстващи дейности, подготовката за Олимпиадата е създала нови 560 000 работни места.

По думите му пресцентърът вероятно е "най-голямото съоръжение в Русия". Става дума за почти 160 000 квадратни метра, "това са шест или седем Червени площада", каза президентът.

Олимпиадата в Сочи е празник за всички любители на спорта в света, независимо от критиките на "дежурните русофоби", подчерта още Владимир Путин. "Има, разбира се, хора, които целенасочено, професионално се борят с Русия: (отначало) със Съветския съюз, после те не смениха професията и продължиха да се борят с Русия, макар че вече няма такава необходимост. За съжаление, има и дежурни русофоби, с това нищо не можеш да направиш".