Най-мощната състезателна кола, създадена до сега, беше представена пред публика, съобщава в. „Индипендънт“.

Bloodhound, която може да развие 1600 км/ч, сега е изложена в Canary Wharf в Лондон. Екипът, реализирал проекта, се надява това да е първият етап от плана им да бъде поставен нов световен рекорд за скорост. Сегашният е 1220 км/ч, но се очаква колата, която струва 10 млн. паунда, да го счупи при тестовете. Звярът ще бъде пуснат за няколко опита в пустинята в Южна Африка.

Колата изминава 1,6 км за 3,6 секунди. Пилотът на Bloodhound е и настоящият рекордьор е 52-годишният Анди Грийн. Той постави рекорда през 1977 г. с колата Thrust SSC в пустинята Black Rock в Невада. За проекта Bloodhound той е привлякъл Ричард Нобел - конструкторът на Thrust SSC.

За реализацията на свръхзвуковия Bloodhound бяха нужни 8 години труд и изследвания, в които бяха ангажирани 350 компании. Болидът разполага с реактивен двигател от Rolls-Royce EJ200, който най-често се монтира в изтребителите Typhoon, заимствана технология от хибридна ракета Nammo и V8 двигател от Jaguar, който ще задвижва въздушната помпа. Конските сили на Bloodhound са 135 хиляди - еквивалентът на 180 болида от Формула 1, тежи 7,5 тона.