С 30% са се увеличил интереса сред младите българи, които искат да учат в Европа след завършване на средното си образование. Това заяви Ели Тончева, управляващ консултантската агенция, която организира изложението „Европейско образование 2015” за седми път.

Данните са обобщение само за тяхната фирма в сравнение с резултатите от миналата година, но по подобен начин стоят числата и за останалите компании в тази сфера. А у нас има около 10 изложения за образование през годината.

Рекламата е повече от привлекателна и впечатляваща. Редица университети на изложението привличат любознателните българчета с добри условия за бакалавърски и магистърски програми, за стипендии и изгодно финансиране.

56 университета са представени тази година на изложението, повечето са от Великобритания и Германия, уточни Тончева.

Всички кандидати за следване в чужбина, с които разговаряхме изтъкнаха като предимства високото качество на образованието в чуждите университети, по-интелигентната комуникация с хората от Западна Европа, културата на общуване и възможността да реализират знанията си в тяхната среда при достойно заплащане. Дори заговориха за мотивацията за такъв избор при техните родители, които настояват техните деца да заминат от България. Лоша социална среда, ниско качество на образование, невъзможност за реализация в професията и твърде ниско заплащане пък са аргументите им да не предпочетат България.

В крайна сметка младите хора с това предпочитание дават най-адекватната оценка за ситуацията в страната ни, която страда от липса на кадри и демографски срив. Това пък сподели пред нас анонимно един от малкото родители, който бе дошъл в хотел ”Маринела”, за да разбере от първа ръка накъде се е насочил неговият син.