Росен Христов, фермер от Писанец, оглави областния консултативен съвет по животновъдство, който бе учреден вчера в Русе. Той бе избран единодушно от присъстващите като най-подходящ, тъй като отглежда и крави, и овце, има мандра, занимава се и със зърнопроизводство, така че е запознат с огромната част от проблемите на бранша. Росен Христов е и дългогодишен президент на Асоциацията на развъдчиците на Черношарената порода.
Консултативният съвет няма да се регистрира като сдружение в съда и ще има само координиращи функции. Целта за създаването му е да се поставят и разискват наболелите проблеми в сектора, както и да се подобри комуникацията както между животновъдите и съответните институции, така и между самите животновъди. Както сподели един от дошлите за учредяването фермери, твърде тъжен факт е, че се налага държавата да организира бранша, който така и не може сам да го направи. Всички обаче се съгласиха, че идеята е полезна и дава шанс гласът им да се чуе и на Националния консултативен съвет по животновъдство.
Решено бе в ръководството на областния съвет по животновъдство да влязат представители на всички сектори - говедовъдство, овце- и козевъдство, птицевъдство, свиневъдство и пчеларство. 
Заседанията на областния консултативен съвет по животновъдство ще се провеждат периодично в зависимост от актуалните към съответния момент проблеми. Решено бе следващото му заседание да бъде около 15 ноември, като точната дата и час ще се оповестят допълнително.