Швейцарската прокуратура повдигна обвинение на президента на ФИФА Сеп Блатер в "криминални злоупотреби и злоупотреба с власт с криминални намерения". В момента представители на главния прокурор в страна разпитват шефа на световната футболна организация.

"Швейцарското правосъдие започна разследване срещу президента на ФИФА Йозеф Блатер по обвинение в злоупотреба с власт с криминални намерения и/или криминални злоупотреби. Има подозрения, че Йозеф Блатер също е нарушил на поетите от него ангажименти, заемайки позиция с високо обществено доверие", се казва в съобщението от прокуратурата. От съобщението става ясно, че офисите на Блатер в централата на ФИФА се били претърсени, а от тях е иззета информация.

По-рано днес Блатер трябваше да говори преди медии в Цюрих, където от утре започва двудневна среща на Изпълнителния комитет на ФИФА. Швейцарецът обаче не се появи на брифинга, а от световната федерация обявих, че пресконференцията се отменя, без да дадат причина. В последствие стана ясно, че по това време Блатер е бил разпитван от швейцарската прокуратура.

Само преди седмица швейцарската прокуратура започна разследване и срещу изпълнителния директор на ФИФА и дясна ръка на Блатер Жером Валке. Той бе обвинен в корупция, както и, че се е съгласил билети за Световното първенство в Бразилия да бъдат пуснати в продажба на изкуствено завишени цени. Веднага след това Валке бе пуснат в безсрочен отпуск.