Когато човек разговаря със Салваторе Де Мария, някак неусетно се прокрадва мелодията на стария хит на Тото Котуньо Un italiano vero /“Един истински италианец“/. Особено след като стане ясно, че той не е просто италианец, а сицилианец.
64-годишният бизнесмен е роден в Катания, но е преместил жилището си в Сабриано, близо до Анкона. Всъщност там той прекарва само две седмици от месеца. Другите две е в Русе. Първите си впечатления от  България Салваторе набира в Земен - градче в Пернишка област. Това се случва през 1998 г., когато прави там фабрика за производство на домашни пантофи.
Всъщност цял живот Салваторе Де Мария обикаля света и Европа по домашни пантофи - това е
занаятът, който усвоил още като гимназист и направил свой добър бизнес
Смело заявява, че вече 50 години е в този бранш от завършването си на специализирана гимназия в Италия. Започнал първо като моделиер в малка италианска фирма, показал талант, сръчност и въображение, израснал в йерархията, достигнал най-високия връх като директор и поел нещата в свои ръце, след като създал своя фирма.
Покрай фабриката в Земен погледнал и към Русе. Трябвало да разшири производството и намерил добър партньор в ТПК „Солидарност“. Толкова му харесало всичко, че прехвърлил цялото производство на брега на Дунава и забравил за Земен. В русенската фабрика вече 11 години се произвеждат около 7000 чифта домашни пантофи и чехли дневно. Цялата продукция заминава към европейските магазини.
Производството е най-лесната работа,
тънката част е да намериш пазар и да усетиш вкуса на клиентите
обяснява добрият мениджър. За Салваторе е много важно, че заедно с него на успеха се радват повече от 100 работници само в „Солидарност“ и още много семейства, свързани с бизнеса му. В каталога на фирмата са подредени приказно елегантни пантофи, с ортопедични подметки, с топла вата и всички екстри, които допълват домашния комфорт. Удобството продава, ясен е Салваторе и допълва, че всички модели са така направени, че да „залепнат“ за крака на всеки от клиентите, въпреки анатомичните различия. Най-важното условие за успех на която и да е фирма е началникът - шефът трябва да дава правилния тон за работа, обяснява мениджърът.
Където и да се намира по света, Салваторе винаги
чува подмятания за мафията, щом хората разберат откъде е родом
Вярно е, че съм от Сицилия, но там само съм роден. Освен това съм светъл и синеок - нищо общо с образите на типичните сицилианци. Една черта от характера му обаче издава къде е поел първата си глътка въздух. Когато каже „да“, това наистина означава „да“, когато каже „не“, никаква отстъпка не може да има. Ако бях израснал в Сицилия и имах връзка с мафията, вероятно нямаше да стана този, който съм сега. Харесвал съм винаги свободата на личността, а мафията унищожава, тя не гради, разказва Салваторе.
Като човек, чийто живот вече 16 години е свързан с България, ясно вижда разликите между нас и италианците. Естествено, че
и в двата народа има добри и лоши хора
Разликите били в сърцата им.
„Като цяло обаче в Италия има истински бизнес, истински мениджъри, истински работници и правила. При българите манталитетът е малко по-различен, тъй като сте живели в социализъм 45 години. В сърцето на италианеца е да прави нещо сам и да расте в службата. Ние сме по-амбициозни и смели. Аз от малък мечтаех за фабрика и вложих цялото си усилие в това. Когато като работник получавах много добра заплата на изпълнителен директор, можех да си остана такъв и да не предприемам никакви рискове. Получих и златен медал за най-добро управление. Това обаче не е по италиански, затова поех по собствен път, исках да докажа, че мога сам да се справя не по-зле. Самият аз не се чувствах реализиран“, разказва пътя си към успеха шефът.
Диагнозата ни е поставена, а
препоръчителното лечение е да си създадем управленци
както във фирмите, така и в държавата.
Когато вашият премиер Бойко Борисов дойде в Русе миналата година, той само откри ремонтираната част на Дунав мост. За мен това е пилеене на парите на собствения си народ. На всичко отгоре мостът беше само асфалтиран, и то наполовина. Странно ми се струва да откриваш изобщо асфалт. В този ден вероятно е можело да свърши много други неща, полезни за държавата, казва на един дъх предприемачът. Следва реплика, че бившият ни премиер все пак се сравняваше не с друг, а с италианския си колега Силвио Берлускони. 
Съпоставка с Берлускони изобщо не може да има, макар и за него да се говори какво ли не в публичното пространство. Салваторе е
фен на Силвио и го определя като силен и умен човек
Клюките около живота му изобщо нямали значение за работата му в полза на Италия. Който има кураж да критикува Берлускони като политик и бизнесмен, да покаже какво той е направил, категоричен е избирателят на „Форца Италия“. Преди да стане премиер преди 20 години, той е давал във фирмите си работа на 50 000 души и това е достатъчно добър повод да бъде уважаван в страната си.
Почти като Берлускони, Салваторе е амбициозен и с желания да променя към по-добро хората и живота им. Искам да науча българите да се чувстват като в отбор, да са борбени, да са коректни и да си поставят високи цели, признава той.
Чува упреци от сънародниците си, че работи в България и дава работа на българите, вместо на италианците. Бизнесменът обаче има свободата да прави собствени планове.
Истинският италианец е и истински европеец. Тъй като бизнесът му е започнал преди страната ни да закрачи гордо по европейските пътеки, бил истински щастлив, че вратите на държавата се отварят за свободното движение на хора, стоки и услуги. Пред колегите си Салваторе споделял надеждите, че България наистина ще разцъфне благодарение на еврофондовете, ще се изградят пътища, хората ще имат повече възможности... Също толкова било силно разочарованието му, че
нещата не се случили точно така идилично, както си ги представял
Не знам дали се краде от политиците, знам само, че не се управлява добре тази страна, категоричен и ядосан е шефът Де Мария.
Когато говори за българската действителност, италианецът се пали по сицилиански. Истинска гордост изпълва сърцето му обаче само при споменаването на новия папа в Рим Франциск или както Салваторе го нарича по италиански маниер - Франческо. Той е толкова естествен, добре разбира както проблемите на църквата, така и на хората, обяснява католикът. И отново прави съпоставка с политиците, които, ако си стоят зад бюрата в топлите кабинети, няма да познават живота на хората и да се стараят той да стане по-добър. Личното ми мнение е, че папа Бенедикт беше много успешен кардинал, но не можа да поеме голямата отговорност на управлението, затова постъпи достойно, като се оттегли, допълва Салваторе и не спестява, че макар и католик, би се радвал да види зад решетките много от настоящите кардинали. Има предвид педофилските скандали и прикриването им от висшите духовници.
И през ум не му минава да напусне България
и причината не е само в успешния бизнес. Вашият начин на живот много ми напомня на Италия от моето детство и младост, когато хората бяха много по-сърдечни от сега, събираха се на големи компании, празнуваха заедно рождени дни, сватби, имаше веселия и без повод можеше да отидеш на гости само с бутилка вино или кутия бонбони, докато напоследък италианците охладняха и приеха западния сдържан маниер на поведение, обяснява Салваторе.
Колкото и различни да са народите ни, общи са ни страстите към спорта, красивите жени, музиката и семейството. Салваторе е горд с древната история на родината си, с шедьоврите на изкуството, които италианците са дали на света и с предприемчивите хора, пръснали се по всички континенти. Надява се и българите да съумеят да представят древната си история и да отгледат добри мениджъри за просперитета на държавата.